середа, 12 жовтня 2016 15:53

Спецтема: Навколосвітня подорож Леоніда Єзерського

Першу ніч спав у лісі під дощем
7

Ранок після першої ночі в лісі біля обласного центру – Могильов. До Мінська залишилось 224 км
Фото: Леонід Єзерський
Картина Олександра Кищенка, лауреата державної премії. Вона - найдорожча з-поміж понад тисячі картин у Галереї мистецтв в центрі столиці Білорусі
парк імені Янки Купала
Академія наук
Центральна площа Мінська - Незалежності

За три дні перебування в Мінську найбільше мене вразили парки. Вікіпедія пише, що їх тут 26, і ще 159 скверів. Я побував у чотирьох – Челюскінців, Перемоги, Дрозди, Купала. Ще тут 18 площ.

Пересуватися зручно автобусами. Проїзд коштує 7,4 грн. Стільки ж треба заплатити за один жетон у метро. Підземка має дві гілки, третю будують. Проїхатися у маршрутці - 19 гривень. У середньому ціни дещо вищі, ніж в Україні. Кава в Макдональдзі коштує 40 гривень. В Києві – 23. Витратив за три дні 150 грн – на цибулю, моркву, картоплю, буряк, яблука, огірки, вівсяну кашу, одну упаковку пряників та дві – вівсяного печива. Овочі купував по акції.

У Мінськ із Києва доїхав за 28,5 години. Подолав 664 км. Їхав на 11 машинах – 4 легкових, 7 вантажних.

Спав у лісі, бо далеко був від населених пунктів, а транспорт у той час уже не їздив. Як мені пояснив водій, який туди підкинув, бо вихідний день: "Аж вранці почнуть". Ішов дощ. Але не намок, бо намет поставив під сосною.

Дороги в Білорусі кращі від українських. Одне слово, яким мені хочеться описати побачене на шляху до столиці – акуратність. Останній водій, який мене підвозив, додав до цього своє – "акуратна тюрма". Так назвав країну. Бо все в одних руках зосереджено. Заробляє 250 доларів у місяць вантажоперевезеннями. Це дуже гарні гроші, говорить.

Із національної кухні радив обов'язково спробувати драники та кльоцки – в тісто з картоплі кладеться м'ясний фарш і вариться в окропі. Подають їх залитими смаженим салом з цибулею.

Вчора пройшов пішки більше половини проспекту Незалежності – 9 км. На центральній площі стоїть пам'ятник Леніну. Неподалік у Галереї мистецтв у 12 залах продають понад 1000 картин. Найдорожча – 15 836 рублів (приблизно $8200). Там дівчина сидить на табуретці на коні. Поруч хлопець грає на гітарі. Сьогодні ввечері йду на симфонічний концерт у філармонію.

Зараз ви читаєте новину «Першу ніч спав у лісі під дощем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути