понеділок, 27 липня 2015 15:12
Тарас Чорновіл
Тарас Чорновіл
Екс-народний депутат

Місцеві вибори будуть бруднішими за чернігівські

У неділю в Чернігові відбулися вибори на 205 окрузі. Згідно з підрахунками, перемогу отримав Сергій Березенко. Його опонент Геннадій Корбан набрав вдвічі менше голосів. Бо він переступив межу, "спалив" себе, символіку "Укропу" та патріотичні тенденції. Вже стало не добрим тоном говорити про патріотизм після того, як партія так засвітилася на гречці. Березенко поводився трохи акуратніше, хоча теж раз чітко попався з машиною.

В день виборів зробити якісь ексцеси було занадто небезпечно для будь-кого. Готовність була, але не ризикнули. На місцевих виборах ситуація може бути ще гіршою та бруднішою, але ми багато чого не побачимо. У Києві більш-менш все пройде нормально - чистіше та красивіше. Порядком займатиметься нова "Поліція", яка відносно чесніша та правильніша. Багато буде журналістів. Місцева преса, як правило, куплена чи затюкана так, що не посміє голосу подати. А от хто поїде писати та показувати виборчий процес десь в Жмеренці та Цюрупинську? Буде багато уваги хіба у випадку, коли там когось не вб'ють чи покалічать. Не маючи контролю, місцеві князьки займатимуться тим самим, чим і раніше. Вони давно мають вже розписані списки. Тим більше, міський адмінресурс найбільш дикий - там все відверто та прямо. Буде багато компромату, конфліктів та гречкосійства. Кардинального оновлення може бути небагато. Можливо, в деяких місцевостях, де застаріли еліти, відбудеться певна зміна.

Але основна гра йтиме між великими партіями, які представлені в парламенті. Єдиною відмінністю від попередніх буде певна обережність із вкиданням грошей. Не тому, що боятимуться розголосу. Просто не захочуть втрачати ресурси, бо у місцевих еліт вони обмежені. Просто вкладати кошти, не маючи надій та гарантій, ніхто особливо не спішить. Новий закон таким чином "підвісив" місцевих товстосумів. Тому буде більше політичної корупції. Наприклад, Тимошенко завжди любила такі речі. У 2006 році розказувала про порядність, але в своєму списку завела половину чужих людей. Значна їхня частина - дуже відомі "регіоналам" люди, як то Інга Вершиніна, Максим Луцький. Зараз "Батьківщина" дуже піднялася на темі тарифів. Рейтинг зростатиме. Паралельно й продаж місця. Цим як раз і зацікавляться місцеві бізнесмени. Тому якісного прориву очікувати не варто. Хоча й катастрофи теж не буде.

Навряд чи щось зможе зірвати проведення місцевих виборів. Всі думки про те, що хтось буде їх зривати через те, що влада втрачає голоси, не спрацюють. Це говорять ті, кому треба виговоритися чи засвітитися. У пропрезиденської партії ситуація нормальна. До неї ще потягнуться ті, хто зараз не визначився. Крім того, в руках президента знаходиться питання, коли пройдуть повторні дострокові вибори до місцевих рад. Їм мають прийти підвищені повноваження, треба буде переобирати місцеве керівництво. Тому влада особливої загрози не відчуває. А якщо на місцях хтось спробує зробити щось таке, що буде пахнути зривом, порядок наведуть дуже швидко. Наприклад, блискавичною двотижневою Антитерористичною операцією.

 

Записала Ольга Москалюк

Зараз ви читаєте новину «Місцеві вибори будуть бруднішими за чернігівські». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути