вівторок, 27 жовтня 2015 16:57
Тарас Чорновіл
Тарас Чорновіл
Екс-народний депутат

"Позов Портнова став неприємною пігулкою для ЄС"

Колишній заступник голови Адміністрації президента часів Віктора Януковича Андрій Портнов виграв справу в Суді ЄС. Феміда зняла санкції проти нього. Суд визнав, що накладення санкцій лише за ознакою співпраці з колишнім режимом є неприпустимим.

 

Рішення по Портнову не є аж дуже прецедентним, але достатньо унікальним.

Портнов дуже обережна людина. Він кілька разів міняв політичну команду, думаючи про те, що можуть бути наслідки. Він був людиною Медведчука, ключовою людиною Юлії Тимошенко. Стояв за її спиною і вносив папірці до Путіна і "Газпрому", коли вона підписувала той ганебний газовий договір. Потім став людиною Януковича.

На відміну від багатьох людей з команди Януковича він не насмітив паперами. Його підписів під якимось компроментуючими документами знайти дуже важко. Основне звинувачення, яке йому політично виставляють, це не фінансові зловживання. Це те, що він фактично у ручному режимі керував судами, тероризував суддів і примушував їх виносити неправдиві, незаконні рішення. При чому, мова йде не про період Майдану, а коли Янукович тільки прийшов до влади. Коли у судах була справа Тимошенко. Коли майно відбирали, переписували цілі підприємства, фірми. З 2010 по 2013 роки дуже багато подібних справ було.

Але, чи є хоч один доказ того, що він до цього причетний? Чи це можна якось доказати? Зрозуміло, що письмових наказів він не давав. Це було телефонне право. Але навіть записаних на магнітофон телефонних розмов певно теж немає. Ніхто не постарався цього зробити. Основна кількість розмов відбувалася навіть не у телефонному режимі. Знаючи тих людей, він або викликав суддю до себе в захищений від записів кабінет і там влаштовував "чистилище". Або посилав своїх підопічних, які дуже чітко розкладали на пальцях, у чому політика партії і як він повинен виносити правочини.

У той момент, коли після Майдану суспільство вимагало покарати, Портнов був на слуху. І проти нього, одного з перших висунули звинувачення. Але звинувачення були за якимось абсолютно третьосортними справами, які не мають серйозної судової перспективи. І то, напевно, за відсутності серйозних доказів. У Європейському Союзі нам повірили на слово. Як правило так і буває щодо введення санкцій. Коли ми даємо хоча б якісь матеріали про звинувачення людини (особливо майнового характеру), то попередні санкції вводяться. Але потім треба це довести. Потрібні рішення внутрішньодержавних судів. Нічого цього зроблено не було. Або у слідчого не має цих матеріалів. Або слідство, просто надавши заявку на Портнова у ЄС, взагалі забуло про його існування. А він, дочекавшись відповідного періоду, почав відвойовувати свої права у ЄС. І дістав для нас дуже серйозний політичний ляпас.

Щодо значення цього вироку. Він стосується тільки Суду ЄС. У ньому не можуть бути прийняті рішення щодо країни, яка не є членом ЄС. Це означає, що санкції повинні повністю зняти. ЄС повинен підтвердити юридично, що цих санкцій немає. Цим Портнов страхується тепер наперед проти Інтерполу. І ще можуть бути певні невеликі фінансові санкції щодо Євросоюзу за оплату судових видатків. Це неприємна пігулка для ЄС. І тепер до наших заявок будуть ставитись на порядок жорсткіше.

Портнов заявляє, що це рішення буде прецедентним. Натякнувши, що таким самим способом можуть скористатися будь-які інші високопосадовці часів Януковича. Тут якраз - ні.

По-перше це рішення не може стосуватись тих речей, по яких Янукович подавав позов до Страсбургу. І щодо Європейського суду прецеденту немає. Прецедент міг би теоретично бути у випадку тих людей, проти яких в ЄС ввели санкції і вони б хотіли ці санкції зняти. Наприклад - Клименка, Захарченка і багатьох інших.

Справа у тому, що прецедентність настає, коли є аналогічне звинувачення по складу злочину, який не можуть довести. Аналогічності немає. Є підозра щодо української прокуратури, що вона подає не те що треба. Але якби Януковича звинувачували у тих самих злочинах, що і Портнова, то тоді б прецедент на нього поширився.

Але ж ми не знаємо, чи Генпрокуратура подала якісь докази по Януковичу чи Клименку? Якщо вона нічого не подала, тоді буде такий самий висновок. По Януковичу, певно, ні. А по інших точно буде.

Зараз ви читаєте новину «"Позов Портнова став неприємною пігулкою для ЄС"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути