понеділок, 24 серпня 2015 10:00
Тарас Чорновіл
Тарас Чорновіл
Екс-народний депутат

За рік матимемо нормальну реформовану прокуратуру

Україна святкує 24 річницю здобуття незалежності. Про те, якою країна буде ще через рік, розповідає колишній народний депутат Тарас Чорновіл.

 

- Через рік матимемо, на жаль, і надалі тліючий конфлікт на Донбасі. Але в менш гострій стадії. Тобто, буде затишшя, яке порушуватиметься тільки на рівні дрібних перестрілок і малих конфліктів. Але відчуття того, що там йде війна, поступово притупиться. Росія буде не в силі починати новий виток війни. Тому у нас буде менше нервозності від того. Менше буде гинути людей, і від цього ставатиме легше. Але навряд почне виконуватися політична частина мінських домовленостей.

Можливо, за рік вдасться провести місцеві вибори на Донбасі. Але я дуже в цьому сумніваюсь. Ми поставили дуже жорсткі умови для цього: роззброєння, виведення російських військ, можливість участі українських політичних сил у цих виборах. Тому навряд чи це можливо.

Друге. Запрацюють механізми, які вже починають діяти. Мова йде про антикорупційну діяльність, реформу правової системи - право на суд, на справедливість, на те, що винні будуть покарані. Це трохи заспокоїть суспільство, зніме напругу. Бо відбудеться певне очищення влади.

Основне, що відбудеться за рік - буде серйозно підчищена прокуратура. З цим справа піде добре. І за рік матиме вже реформовану нормальну структуру.

У судовій владі і далі будуть проблеми. За рік очищення тільки почне набирати обертів. Але за рік він не завершиться і викликатиме багато навдоволення.

Що стосується самої влади, то за рік переживемо певну трансформацію у коаліції. Велика ймовірність, що зміниться Кабінет міністрів. Та політичних конфліктів в наслідок цього може стати менше, а сама політична ситуація заспокоїться.

Щодо економіки та соціальної сфери, то я би не сподівався, що ми побачимо якийсь хороший результат. Єдине на що сподіваюсь, що всі міжнародні прогнози, які свідчать про те, що в наступному році точно буде пройдена точка падіння і почнеться хоча б мінімальне підняття - справдяться. Не матимемо падіння економічного і соціального життя. І вже будемо бачити позитивні показники. Їх кожен з нас за рік поки не зможе відчути на своєму гаманці чи зарплатні. Але, принаймні, ситуація не буде гіршати.

У міжнародній сфері жодних змін не передбачається. Очевидно, що матимемо вже перші результати введення в дію угоди про асоціацію з ЄС. За рік вона вже запрацює повноцінно. Угода про зону вільної торгівлі вступить в дію. Як наслідок - за рік кілька наших галузей отримають від цього плюси. У першу чергу, аграрний сектор. По металургії плюсів не буде. У нас тут свої проблеми і ми не можемо дати достатньою вартісний продукт. По енергетиці - виплутаємося трохи з проблем. І взаємозв'язок схід-захід (Україна- ЄС) дасть свої плоди. Бо ЄС шукає новий ринок.

Що стосується найбільш бажаного - безвізового режиму. З кожним кроком, чим ближче ми підходимо до його введення, тим складнішими стають процедури. Думаю, що в цьому плані ми будемо десь на високому старті, більшість вимог виконаємо, але лишатиметься певна частина недоробок.

НАТО. За рік ця тема підніметься. Сьогодні вона не на часі. Бо країна, яка веде війну, не може вести переговори про співпрацю і членство. Але можливість отримання план дій щодо вступу за рік - досить висока. Тоді почнемо процес поступової інтеграції в бік НАТО.

Також в цей час зможемо вийти на трохи кращу співпрацю з тими, кого сьогодні Росія вважає партнерами. Наприклад, з Китаєм. Також будемо зближуватися із ШОС (Шанхайською ораганізацією співробітництва. - Gazeta.ua).

 

У тому, що буде з країною за рік - я стриманий, але оптиміст. Якихось трагічних прогнозів на те, що відбудеться за цей час, у мене немає. Стан країни буде як в медицині: стабільно важкий з позитивним прогнозом.

Зараз ви читаєте новину «За рік матимемо нормальну реформовану прокуратуру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути