середа, 29 грудня 2010 15:35

Прорив "Шахтаря" та ганьба у Ванкувері - топ-11 подій українського спорту

Прорив "Шахтаря" та ганьба у Ванкувері - топ-11 подій українського спорту

ТОП спортивних подій 2010 року в Україну - версія Gazeta.ua

Євро-2012. Україна отримала чотири міста і "привіт" від Марангоса

У 2010-му УЄФА затвердила чотири українських міста, в яких будуть проходити матчі чемпіонату Європи - - Київ, Харків, Львів та Донецьк. Також був затверджений і офіційний календар матчів. Збірна України потрапила до групи D, а країна прийме 16 матчів, у тому числі два чвертьфінали, півфінал і фінал.

У 2010 році зусиллями американської компанії "Warner Bros" з'явилися на світ "близнюки"-талісмани турніру - польський та український. Пізніше, більшістю голосів уболівальників (56%) вони отримали імена Славек і Славко.

У той же час в німецькій пресі кіпріот Спірос Марангос стверджував, що п'ять членів виконкому УЄФА отримали від України і Польщі хабар у розмірі 11 млн. євро за право прийняти в цих країнах чемпіонат Європи. Пізніше він уточнив, що польські функціонери чисті. УЄФА назвала ці звинувачення безпідставними.

"Шахтар": осіннє чемпіонство і тріумф у Європі

Донецький клуб вперше в своїй історії вийшов до плей-офф Ліги Чемпіонів з першого місця у своїй групі. Жеребкування матчів 1/8 фіналу вивело "Шахтар" на італійську "Рому".

Беззаперечно домінував "Шахтар" і в чемпіонаті України. Осінній цикл команда завершила в ранзі одноосібного лідера: у 19 турах здобуто 17 перемог, одна поразка (від "Оболоні" 0:1) і одна нічия (із запорізьким "Металургом" 1:1). Відрив від "Динамо", яке розташувався на другому місці, склав аж 12 очок.

Українська "молодіжка" пробилася у фінальний турнір Євро-2011

Молодіжна збірна України з футболу під керівництвом Павла Яковенка завоювала право на участь у фінальній частині чемпіонату Європи 2011 року. У стикових поєдинках українська команда за сумою двох зустрічей обіграла голландських однолітків.

За результатами жеребкування фінальної стадії турніру українська команда зіграє в одній групі зі збірними Чехії, Іспанії та Англії.

"Таврія" вперше виграла Кубок України

Сімферопольський "Таврія" вперше у своїй історії стала володарем Кубка України. У фіналі кримчани, перебуваючи в меншості, в овертаймі вирвали перемогу у донецького "Металурга" (3:2) і завоювали право виступати в Лізі Європи.

Наступний сезон команда почала з розгромної поразки (7:1) від донецького "Шахтаря" в матчі за Суперкубок України.

Шість тренерів Прем'єр-ліги залишилися без роботи

Першим звільнили Сергія Пучкова з Сімферопольської "Таврії".

Найбільш резонансним виявилося розставання київського "Динамо" з Валерієм Газзаєвим. Сталося це на наступний день після принизливої поразки у другому турі групового раунду Ліги Європи від молдавського "Шерифа" (0:2). У весняних матчах команда буде виступати вже під керівництво Юрія Сьоміна, який був офіційно представлений 24 грудня.

Без роботи залишилися Ілля Близнюк з "Іллічівця", наставник ПФК Севастополь Сергій Шевченко. На його місце як в.о. прийшов Олег Лещинський, якого замінив болгарський фахівець Ангел Червенков, який очолив клуб 21 грудня.

Володимира Безсонова звільнили з "Дніпра" після поразки від "Севатосполя" у 10 турі (1:2) Надії дніпропетровських уболівальників пов'язані з іспанцем Хуанде Рамосом

Останньою в нинішньому році стала відставка головного тренера донецького "Металурга" Миколи Костова.

Юні олімпійці привезли з Сінгапуру 35 медалей

У Сінгапурі з 14 по 26 серпня пройшли перші в історії Юнацькі Олімпійські ігри, в яких брали участь 3522 спортсмена віком від 14-18 років, які представляли 204 країни світу. Збірна Україна була представлена 55 спортсменами, які змагалися в 18 видах спорту. Підсумком виступів став виграш 35 медалей, з яких 10 золотих, 9 срібних і 16 бронзових..

Україна вдруге залишилася без зимових Олімпійських нагород

Олімпійська збірна України вдруге в історії зимових Олімпіад залишилася без медалей. 47 українських спортсменів не завоювали жодної нагороди на Олімпійських іграх у канадському Ванкувері. Кращим результатом українців стало 5 місце біатлоніста Андрія Дериземлі. Українська команда повторила підсумок 8-річної давнини в Солт-Лейк-Сіті.

Паралімпійці відстояли у Ванкувері честь Україні

Паралімпійці. На Х зимових Паралімпійських іграх у Ванкувері збірна України посіла четверте місце в загальнокомандному заліку, вигравши 19 медалей - 5 золотих, 8 срібних та 6 бронзових.

Еліна Світоліна виграла юніорський "Ролан Гаррос"

15-річна харківська тенісистка Еліна Світоліна стала першою українською тенісисткою, яка виграла юніорський "Ролан Гаррос". У фіналі українка обіграла представницю Тунісу ОНБ жабер 6:2, 7:5.

Через короткий час Світоліна очолила світовий рейтинг серед дівчат у віковій категорії 18 років і молодше.

Володимир Кличко вперше в кар'єрі скасував бій через травму

Чемпіон світу з боксу в суперважкій вазі за версіями IBF, IBO, WBO, українець Володимир Кличко вперше в кар'єрі скасував бій через травму. Під час тренування український спортсмен потягнув м'яз спини, а суперником Володимира, з яким не відбувся бій, став британець Дерек Чісора.

У цілому для братів Кличків 2010 складався успішно. Володимир здобув перемогу нокаутом над американцем Едді Чемберсом. 11 вересня він нокаутував Сема Пітера.

Віталій 29 травня в чемпіонському бою за титул WBC у важкій вазі українець в 10 раунді нокаутував поляка Альберта Сосновські. А 16 жовтня в повторному захисті титулу одноголосним рішенням суддів здобув перемогу над американцем Шенноном Бріггсом.

Ганна Безсонова попрощалася зі спортом

Дворазовий бронзовий призер Олімпійських ігор з художньої гімнастики і абсолютна чемпіонка світу-2007 Ганна Бессонова завершила кар'єру. Офіційне прощання відбулося на 18-му "Кубку Дерюгіної". Безсонова вийшла на килим у білій сукні і виконала номер з м'ячем.

Зараз ви читаєте новину «Прорив "Шахтаря" та ганьба у Ванкувері - топ-11 подій українського спорту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути