субота, 31 грудня 2011 14:30

Кваліфікація Євро-2012, успіхи "Барселони", досягнення Джоковича: ТОП-11 подій року у світовому спорті

Кваліфікація Євро-2012, успіхи "Барселони", досягнення Джоковича: ТОП-11 подій року у світовому спорті

Цьогоріч не було Олімпіади і футбольного чемпіонату світу, восьминога Пауля та оригінальних ісландців. Проте Gazeta.ua склала рейтинг найбільш достойних уваги подій у світовому спорті.

Євро-2012: 14 найкращих для України і Польщі

На початку листопада визначилися останні учасники українсько-польського Євро-2012. Підбір команд чемпіонату Європи називають одним із найкращих в історії. Самі дивіться — Росія, Німеччина, Італія, Франція, Нідерланди, Швеція, Греція, Англія, Данія, Іспанія, Португалія, Хорватія, Чехія та Ірландія. Нагадаємо, Україна та Польща на правах господарів потрапили у фінальну частину автоматично, без проходження відбірного сита.

"2012-й рік обіцяє бути особливим для європейського футболу. Нас чекає Євро-2012 в Польщі та Україні, яке обіцяє бути унікальним", - впевнений президент УЄФА Мішель Платіні. Постараємось вас не розчарувати.

"Барселона" знову перша

Каталонська "Барселона" знову не знає собі рівних. Команда Пепа Гвардіоли стала найсильнішою в Іспанії, Європі та світі.

За два тури до завершення Ла Ліги "Барселона" стала чемпіоном Іспанії втретє поспіль і 21-й раз в історії. Гвардіола завоював 9-й титул з 12 можливих за три сезони роботи з цією футбольною машиною.

"Тепер ми маємо право відсвяткувати перемогу - час для вечірки. Ми хочемо насолодитися цією подією. Будемо їсти, пити і багато танцювати, співати, робити все, що душі завгодно. У нас ще є час, щоб підготуватися до фінального матчу Ліги чемпіонів у Лондоні" - Гвардіола як у воду дивився.

У вирішальному поєдинку турніру "Барса" обіграла англійський "Манчестер Юнайтед" — 3:1. Матч відбувся на лондонському стадіоні "Вемблі". Там-таки 20 травня 1992 року каталонці здобули перший подібний трофей у історії.

А у фіналі клубного чемпіонату світу "Барселона" з'їла бразильський "Сантос" — 4:0. Таким чином "синьо-гранатові" стали переможцями турніру вдруге у своїй історії.

Рекордний "Порту"

Португальський "Порту" здобув перемогу в Лізі Європи. У фіналі другого за престижністю європейського клубного турніру "дракони" здолали земляків із "Браги" — 1:0. Переможний гол на на 44-й хв. забив колумбійський нападаючий Радамель Фалькао. Матч відбувся у Дубліні на 52-тисячному "Авіва-Стедіум".

"Зараз усі португальські команди грають у стилі теперішнього наставника "Реала" Жозе Моуріньйо, — розповів колишній форвард київського "Динамо" та іспанської "Валенсії" 41-річний Олег Саленко. — Матч не був видовищний. Добре, що "Порту" забив перед перервою. У другому таймі "Брага" пішла вперед, гра пожвавилася. Нічия і серія пенальті були би закономірнішим результатом."

У Лізі Європи "Порту" був сильніший у 14 матчах із 17. Португальці побили рекорд іспанської "Барселони" за кількістю перемог в одному єврокубковому сезоні.

Андре Віллаш-Боаш став наймолодшим тренером — переможцем європейського клубного турніру. У день фіналу йому було 33 роки і 213 днів. Радамель Фалькао став найкращим бомбардиром Ліги Європи. Він забив рекордні для турніру 17 м'ячів.

Нестримний Феттель

Німецький гонщик австрійської стайні "Ред Булл" Себастьян Феттель виграв Формулу-1 за чотири гонки до закінчення чемпіонату.

Для Себа це вже другий титул поспіль після сезону-2010. Крім того, німець встановив новий рекорд, ставши наймолодшим дворазовим чемпіоном світу в історії "Формули-1".

"Ред Булл" же стараннями Феттеля зміг за три гонки до кінця чемпіонату виграти другий Кубок Конструкторів у своїй історії.

"Він був найкращим гонщиком у найкращій команді. Вони заслуговують на те, щоб перебувати там, де вони зараз", - заявив пілот "Феррарі", іспанець Фернандо Алонсо.

"Це був довгий рік. Вдалося показати дуже сильний результат і виграти чемпіонат - це фантастика. Хочу сказати спасибі всій команді. Знаєте, найважче - це перемагати після переможного року. Ми зуміли це зробити", - це вже слова самого Себа.

Король Джокович

Сербський тенісист 24-річний Новак Джокович виграв Вімблдонський турнір. У фіналі він переміг на рік старшого іспанця Рафаеля Надаля — 6:4, 6:1, 1:6, 6:3. Для серба це перша перемога на Вімблдоні. До того він двічі вигравав Відкритий чемпіонат Австралії. Також Новак уперше очолив рейтинг Асоціації тенісистів-професіоналів. Він став би першою ракеткою світу незалежно від результату фіналу з Надалем.

"Джокович просто молодчина, — каже Дмитро Поляков, дворазовий чемпіон СРСР, перший український тенісист-професіонал. — Цього сезону він здобув 48 перемог і зазнав лише однієї поразки. У півфіналі Відкритого чемпіонату Франції поступився третій ракетці світу Роджеру Федереру."

Новак чудово готовий фізично і ментально. Він упевнений у собі, грає з великим запасом міцності. Федерер потрохи здає позиції. Головним суперником Джоковича залишається Надаль."

Жіночий фінал Вімблдона уперше виграла чешка Петра Квітова. У вирішальному матчі вона перемогла росіянку Марію Шарапову — 6:3, 6:4.

Тенісний тріумф Іспанії

Тенісна збірна Іспанії вп'яте у своїй історії виграла найпрестижніший турнір серед національних команд - Кубок Девіса.

У фінальному протистоянні на грунтових кортах у домашній Севільї піренейці перемогли аргентинців — 3:1.

Долю фіналу визначили одиночні зустрічі іспанців Рафаеля Надаля та Давида Феррера з єдиним топ-гравцем опонентів — Хуаном-Мартіном дель Потро.

Іспанці стали чемпіонами втретє за останні чотири роки. Рафаель Надаль виграв 18 матчів за збірну поспіль.

"Мені ніколи не випадало шансу принести своїй команді вирішальне очко в Кубку Девіса. І ось в результаті я його отримав, - говорить Рафа. - Коли ти граєш на заключному турнірі в сезоні у себе вдома, ти відчуваєш особливі почуття".

НХЛ: Свято на вулицях "Бостона"

Володарем Кубка Стенлі вперше за 39 років став "Бостон Брюінз", який за сумою семи матчів здолав головного фаворита сезону "Ванкувер Кенакс".

До сьомої зустрічі команда здобували лише домашні перемоги, але "Бостону" вдалося переламати цю традицію. Головним же героєм матчу став голкіпер "Бостона" Тім Томас, який відбив всі 37 кидків по своїх воротах. У підсумку 37-річний воротар став найціннішим гравцем плей-офф. В цілому він встановив три рекорди фіналів Кубка Стенлі: оновив досягнення за загальної кількості відбитих кидків (238), кількості пропущених шайб в середньому за гру (1,15) і відсотку відбитих кидків в середньому за гру (96,7)

"Мені було страшно. Не буду брехати. Я нервував і напередодні, і в день вирішального матчу. Такий шлях був у мене до Кубка Стенлі. Ще я постарався обмежити себе від ЗМІ. Я не заходив на сайти, не читав нічого про свою гру", - говорить Томас.

"Бостон" ушосте став найсильнішим в НХЛ, проте останній раз це траплялося в сезоні 1971/72.

НБА: Лихоманка у "Далласі"

"Даллас Маверікс" уперше у своїй історії завоював титул чемпіона НБА, обігравши "Маямі Хіт" у шостому матчі фінальної серії плей-офф. "Даллас" здобув перемогу з рахунком 105:95, обійшовши суперника в серії до чотирьох перемог з рахунком 4:2.

Лідер "Маверікс" Дірк Новіцкі зіграв у четвертому матчі протистояння з температурою 38,3 градуса. Незважаючи на простудне захворювання, німець набрав 21 очко і допоміг своїй команді виграти гру (86:83).

"Та ви знаєте, це всього лише легка хвороба, - сказав баскетболіст і, прибравши мікрофон, вибухнув кашлем. - Це фінальна серія, в ній треба віддавати всі сили".

Чверть століття Фергюсона

У матчі англійської футбольної прем'єр-ліги "Манчестер Юнайтед" переміг "Сандерленд" — 1:0. Що тут особливого? Річ у тому, що поєдинок був приурочений до 25-річчя перебування Алекса Фергюсона на посаді головного тренера "МЮ". 6 листопада 1986-го шотландського фахівця призначили наставником команди.

"Те, що це триває так довго, трохи нагадує казку. Це фантастичний для мене період. Коли я оглядаюся назад, то кажу собі про те, що працювати з такими гравцями було великим щастям. Я продовжуватиму працювати доти, поки відчуватиму себе досить здоровим", - пообіцяв шотландець.

За 25 років керування манчестерским клубом сер Алекс Фергюсон зумів зробити "МЮ" найтитулованішим клубом в історії англійського футболу.

До речі, в останній день 2011-го року Фергюсон відзначить 70-річний ювілей.

Поганий сон Манчестерів

"Манчестер Юнайтед" став першою командою, яка після участі у фіналі Ліги чемпіонів у наступному сезоні не змогла вийти з групи. "МЮ" вилетів з Ліги чемпіонів - 2011/12, поступившись в матчі останнього туру групового етапу "Базелю" з рахунком 1:2.

Посівши третє місце, "Манчестер Юнайтед" отримав право зіграти в 1 / 16 фіналу Ліги Європи. Під керівництвом Фергюсона "МЮ" у цьому турнірі ще не грав.

"Я відчуваю, що це просто поганий сон. Однак, це справжнісінька реальність. Ми заслужили на виліт з ЛЧ", - зауважив захисник "дияволів" Патріс Евра. - Коли я одягаю футболку "Ман Юнайтед", то роблю все, для того щоб виграти трофей. Однак мені соромно грати в Лізі Європи".

"Галасливі сусіди" сера Алекса стали братами "червоних дияволів" по нещастю. "Манчестер Сіті" також не зміг вийти у плей-офф Ліги чемпіонів. Головний тренер "городян" Роберто Манчіні не робить з цього трагедії.

"Після першого тайму гри з "Баварією" я вірив, що ми пройдемо далі, але це Ліга чемпіонів, де кожна команда викладається на 100%. Проте життя триває, будемо виступати в Лізі Європи. Це престижний турнір, в якому я раніше не перемагав, тому постараємося виграти його", - говорить італієць.

Двічі золотий Мессі

На початку 2011 року у швейцарському Цюріху пройшла церемонія вручення Золотого м'яча, володар якого визнається кращим гравцем планети.

Нагадаємо, що найпрестижнішу нагороду в світовому футболі починаючи з цього року спільно вручають Міжнародна федерація футболу (FIFA) і французьке видання "France Football".

За підсумками голосування кращим гравцем світу знову був визнаний Ліонель Мессі.

Кращим тренером світу був визнаний нинішній наставник мадридського "Реала" Жозе Моуріньо. Найкращою футболісткою стала Марта з Бразилії.

Ім'я нового володаря трофея стане відоме 9 січня 2012 року. Вгадайте кому дістанеться "Золотий м'яч" цього разу?

"Вважаю, що ним стане Мессі і повторить моє досягнення. Але я думаю, що він не тільки повторить мій рекорд, але і поб'є його", - заявив Мішель Платіні. Чемпіон Європи 1984 року і легенда "Ювентуса" тричі поспіль ставав володарем "Золотого м'яча".

Зараз ви читаєте новину «Кваліфікація Євро-2012, успіхи "Барселони", досягнення Джоковича: ТОП-11 подій року у світовому спорті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути