середа, 16 липня 2014 15:51

Спецтема: Кубок світу-2014: на землі Пеле та Роналдо

14 моментів Кубка світу, які ми не забудемо
7

Крул виходить на серію пенальті замість Сіллессена
Гол! - так працюють технології
Суарес кусає К'єлліні
Японські вболівальники прибирають за собою
Віктор Вацко

У Бразилії завершився Кубок світу з футболу. Всупереч не дуже оптимістичним прогнозам і складній політичній ситуації бразильцям вдалося провести фантастичний турнір. Насамперед вражала якість та результативність футболу. Але і за межами поля вистачало яскравих моментів. А ще світ отримав нового чемпіона — збірну Німеччини.

1:7

Фінал Кубка світу Аргентина — Німеччина вийшов дуже класним, але 1:7 у півфіналі — це щось за межею розуміння. Німці завдали нищівної поразки Бразилії на домашньому турнірі. Це відбулось не на стадії групового етапу, а за крок до фіналу. Ще і Мирослав Клозе забив свій 16-й гол на фінальних частинах чемпіонатів світу і обігнав Роналдо за цим показником.

Сльози "пентакампеонів"

Найбільше на турнірі плакала Бразилія — футболісти і вболівальники. Першим сльози не стримав емоційний голкіпер "пентакампеонів" Жуліо Сезар після виграної серії пенальті у матчі з Чилі. Тоді він плакав від щастя.

А от після 1:7 у півфіналі від німців стадіон ледь не затопило. Давід Луїз розридався під час післяматчевого інтерв'ю і крізь сльози просив вибачення у бразильського народу.

És tu, Brasil

Збірна Бразилія стала чемпіоном світу у виконанні національного гімну. Ніхто не міг перевершити бразильців у цьому. Співали всі — футболісти, тренери, вболівальники, стюарди і навіть діти, які супроводжували гравців на поле. Виглядало це дуже емоційно та красиво. Особливо, коли музика завмирала, а стадіон продовжував співати. До слова, у команди набагато краще виходило співала гімн, ніж грати у футбол.

Тренер-тайфун

Ніхто з наставник Кубка світу не полюбився глядачам так як Мігель Ерерра. Його емоційна поведінка та яскраве святкування голів неможливо забути. Це справжній тайфун. А гравці (навіть воротар) радо бігли до свого наставника, щоб розділити з ним радість від забитого м'яча.

До речі, Ерерра отримував найменшу зарплатню з усіх тренерів-учасників Кубка світу. Наставник збірної Мексики за рік заробляє стільки, скільки Фабіо Капелло за тиждень у Росії.

Команда-сюрприз

Коста-Ріка здивувала весь світ. Скромна за футбольними мірками збірна дійшла до чвертьфіналу Кубка світу. Команда Хорхе Луїса Пінто зайняла перше місце у групі з Уругваєм, Італією та Англією. Останні двоє взагалі не вийшли у плей-офф.

Голкіпер Кейлор Навас став світовою зіркою завдяки своїй феноменальній грі. Зараз воротар "Леванте" вже однією ногою в мадридському "Реалі". Півзахисник Єльцин Техеда не здобув такої популярності як його партнер по команді, але запам'ятався своїм іменем. Мама назвала сина на честь першого президента Росії. І таке буває.

Патріотичні греки

Не всім подобається як грає збірна Греції, але вчинок футболістів на Кубку світу нікого не залишить байдужим. Футболісти відмовилися від преміальних за виступ на мундіалі. Своє рішення мотивували тим, що грають за Грецію та свій народ, а більшого їм. і не треба. Замість грошей вони попросили побудувати для національної команди спортивний центр.

У той час африканські збірні зациклилися на преміальних. Нігерійці бойкотували тренування, ганці погрожували на вийти на гру, а камерунці взагалі відмовлялись летіти на чемпіонат світу.

Мужність Перейри

Захисник збірної Уругваю Альваро Перейра отримав коліном у голову від Рахіма Стерлінга у матчі проти Англії. Лікарі вже просигналізували на лавку запасних про заміну, але футболіст ледь не з кулаками накинувся на своїх рятівників. Перейра хотів продовжити гру. У підсумку захисник зіграв весь матч, а Уругвай переміг 2:1.

Вампір Суарес

Луїс Суарес знову зробив це. Нападник збірної Уругваю вкусив суперника. Цього разу футболіст посмакував плечем італійця Джорджо К'єлліні. Весь світ гудів про цю подію кілька днів. Суарес отримав дискваліфікацію на 9 матчів збірної. Також його відлучили на 4 місяці від футболу. "Барселоні" навіть не дозволили провести його презентацію на "Камп Ноу". До речі, каталонці попередили гравця, що наступний укус коштуватиме йому 5 мільйонів євро штрафу.

Жертва Суареса К'єлліні назвав санкції ФІФА надто жорсткими. І справді, колумбієць Хаун Суньїга, який ледь не зробив Неймара інвалідом, навіть жовтої картки не отримав.

"Рибка" ван Персі

У Бразилії футболісти забивали багато і красиво. Але Робін ван Персі зробив щось неймовірне. Нападник "Манчестер Юнайтед" забив у ворота Ікера Касільяса ударом "рибкою". Після матчу голландець зізнався, що це його найкрасивіший гол у кар'єрі. Ще варто похвалити Дейлі Блінда за шедевральну передачу.

Пісня про Путіна

Україна, мабуть, ніколи не забуде Андрія Столярчука та його "Ла-ла-ла-ла" у матчі збірної Росії проти Бельгії. Після голу Дівока Орігі у ворота Ігоря Акінфєєва коментатор "Першого національного" заспівав українську народну пісню. Не всю, але глядачі і так зрозуміли про кого йде мова.

Столярчук також коментував фінал Кубка світу. Свою роботу на поєдинку він завершив віршем Ліни Костенко і гаслом "Слава Україні".

Додамо, що збірна Росії не вийшла з групи, в якій окрім бельгійців були ще Алжир та Південна Корея. Традиційно чимало українців підтримували російську збірну на великих турнірах, але після Криму і Донбасу симпатій значно поменшало. Якщо вони взагалі у когось були.

Зачіска Вацка

Вацко сказав, Вацко зробив. Коментатор групи телеканалів "Футбол" пообіцяв, що змінить зачіску, якщо збірна Німеччини виграє чемпіонат світу. Під час прямого ефіру передачі "Великий футбол" екс-гравець збірної України і відомий модник Євген Левченко став персональним перукарем Вацка. Вийшло майже як у Неймара. Пізніше Віктор позбавився і від решти волосся на голові. Тепер він як Роббен.

Заміна від ван Гала

Заміна воротарів збірної Голландії у матчі 1/8 фіналу проти Коста-Ріки вже встигла обрости легендами та міфами. Буквально перед завершенням додаткового часу Луї ван Гал випустив на поле Тіма Крула замість Яспера Сіллессена. Той відбив два пенальті і став героєм дня.

Чимало фахівців схиляється до думки, що це був більше психологічний прийом. Таким чином коуч голландців хотів змусити суперника думати, що на поле виходить майстер відбиття пенальті. У півфіналі з Аргентиною справа теж дійшла до серії 11-метрових. Ван Гал використав всі три заміни і не зміг випустити Крула. Сіллессен не взяв жодного удару. Хто зна, якби на його місці зіграв Тім.

Ноу-хау: відеповтори і спрей

Мундіаль став першим великим турніром на якому арбітрам допомагали відеоповтори. У матчі збірних Франції та Гондурасу вперше був забитий гол, який зарахували за допомогою системи визначення взяття воріт. Після удару форварда збірної Франції Каріма Бензема м'яч потрапив у штангу, відскочив у голкіпера Ноеля Вальядареса і потім перетнув лінію воріт. Але розмов і дискусій на цю тему після матчу було хоч відбавляй. Тільки тепер їх об'єктом стали не арбітри, а технології.

Також арбітрів на Мундіалі озброїли зникаючим спреєм, яким вони позначали лінії для "стінки" і місце для м'яча під час штрафних ударів. Завдяки цьому винаходу економиться час. Тепер спрей може з'явитися на матчах Ліги чемпіонів та Ліги Європи (може і до нас прийде?). До речі, автор творіння каже, що ним навіть можна голитися.

Загалом суддівство на Кубку світу було доволі прийнятним - з помилками, іноді доволі грубими, але обійшлося без скандалів як-то незарахований гол Девіча у ворота збірної Англії на Євро-2012.

Вболівальники збірної Японії

Фанати не тільки яскраво вболівали за свою команду, але показали гарний приклад всьому світу. Після закінчення матчів збірної Японії хлопці та дівчата прибирали сміття на трибунах. Збирали його у пакети, які принесли із собою на стадіон. Браво, японці! Щодо збірної, то "сині самураї" зайняли останнє місце у своїй групі і на цьому Кубок світу для них завершився.

Зараз ви читаєте новину «14 моментів Кубка світу, які ми не забудемо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути