понеділок, 11 лютого 2013 11:20

Заставні квартири подешевшали, але українцям все одно не вистачає на них грошей

Заставні квартири подешевшали, але українцям все одно не вистачає на них грошей
Фото: glavcom.ua

На початку 2013 року банки стали більше продавати заставних квартир. Помешкання виставляють на продаж на 10-15% дешевше, ніж інші. Наприклад, трикімнатку в панельному будинку на столичному проспекті Свободи продають за 680 тис. грн, а таку ж саму в цьому районі, але заставну - за 540 тис. грн.

"Заставних квартир стало більше, бо у кінці 2012 року в людей зменшились доходи. Багатьох скоротили, урізали зарплати. Українцям немає чим платити кредити", - пояснив Gazeta.ua ситуацію голова Національної ради ріелтерської палати України Віктор Несін.

За його словами, багато з виставленого на продаж житла придбане в кредит взагалі 2007-2008 роках.

"А дешевше це житло, бо банк зацікавлений якнайшвидше його продати, йому важливо отримати за житло ту суму, яка перекриє заборгованість їхнього клієнта", - зазначив Несін.

Експерт зауважив, що кредитну нерухомість продають у двох випадках - або банк через суд вилучив квартиру й тепер продає, або він лише збирається її вилучити, а вже продає.

"Для купівлі такої квартири краще найняти юриста, щоб він перевірив всі документи банку та власника квартири. Був не один випадок, що новий власник купує квартиру, а звідти не хоче виходити її старий господар-боржник. Він забарикадовується, зачиняє двері й не впускає справжнього господаря. Трапляються й інші ситуації, коли колишній власник-боржник подає у суд на банк за порушену процедуру торгів, виграє справу. Тоді теперішньому власнику доводиться покидати щойно придбане житло й чекати поки йому віддадуть гроші. А виплата затягується зазвичай на рік-два. Я вже не кажу про атмосферу горя й безвиході у кредитній квартирі. Нерідко старі господарі обсипають нових різними прокльонами", - розповів Несін.

Зараз ви читаєте новину «Заставні квартири подешевшали, але українцям все одно не вистачає на них грошей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути