пʼятниця, 01 лютого 2013 06:30

Нотаріуси відмовляються оформляти продаж житла

Із січня змінили порядок продажу житла та земельних ділянок. Тепер покупець і продавець  звертаються тільки до нотаріуса.

Приносять технічний паспорт, експертну оцінку вартості квартири, паспорти й ідентифікаційні коди. Від руки обоє пишуть заяву про купівлю-продаж. Нотаріус переносить дані в комп'ютер. Реєструє продавця й покупця у Державному реєстрі майнових прав на нерухоме майно. Перевіряє в реєстрі судових рішень. Того ж дня складає угоду купівлі-продажу і відправляє копії документів в Державну реєстраційну службу. Покупцю видає витяг про реєстрацію права власності.

Державні нотаріуси відмовляються оформляти угоди.

— На перевірку документів і введення в електронну базу даних іде півдня. До 2 годин — на те, щоб скласти договір і роз'яснити його покупцю і продавцю. Того ж дня маю відсканувати документи, відвезти справу в Держреєстр. Щоб здати, черги займають із четвертої ранку. Все мушу робити сама, бо секретаря нема. Кожен день у мене 10-15 відвідувачів. Якщо займуся одним таким договором, уся інша робота стане. Наш керівник сказав нам не братися за договори купівлі-продажу, — розповідає Наталія, 41 рік, державний нотаріус, працює в центрі Києва.

Найчастіше до нотаріуса звертаються переоформити спадщину. Теж відмовляє. Чекає роз'яснення Міністерства юстиції про порядок оформлення.

32-річний Володимир Мельник, приватний нотаріус із Києва, у січні оформив дві угоди. За оформлення квартири ціною 500 тис. грн узяв 7 тис. Із них — 1% відрахування в Пенсійний фонд, 760 грн — плата держреєстратору, 119 грн — за реєстрацію, 120 — витяг про реєстрацію. За свою роботу взяв 1 тис. грн.

У січні в Києві оформили 50 угод про купівлю-продаж житла. У Донецьку — 120, підрахувала Рієлторська палата України.

Зараз ви читаєте новину «Нотаріуси відмовляються оформляти продаж житла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути