вівторок, 17 січня 2017 07:50

Тиждень відпочинку в Буковелі обійдеться в 36 тисяч гривень
3

Туристи піднімаються на гору в селі Водяники Звенигородського району Черкаської області. За підйомник платять 30–35 гривень. Гірськолижний курорт працює тут із 2010 року
Фото: ФОТО З САЙТА www.funtime.kiev.ua
Туристи стоять у черзі до підйомників гірськолижного курорту ”Буковель” на Івано-Франківщині 1 січня. Скаржаться, що доводиться чекати по 40–50 хвилин. Денний абонемент на підйомник коштує 965 гривень
* вказані середні ціни

— Цьогоріч відпочивав у Буковелі два дні. Друзі запросили на день народження. Ціни страшні, а сервісу немає, — розповідає 40-річний Єгор КУНІН із Києва. Гірськолижним спортом захоплюється понад 20 років. Побував на багатьох курортах світу.

— Найдешевший номер у готелі коштує 1500 гривень. Але їх розбирають за місяць-півтора. Той, що недалеко від підйомника, обійдеться в 2700, — продовжує. — Обід у ресторані — 500 гривень із людини. Сфотографував вінегрет у їдальні за 68 гривень, шоколадний батончик за 77. Цього року їжа подорожчала найбільше. Порція грибної юшки коштує 69 гривень. Раніше була на дев'ять гривень дешевша. Чашка кави — 35. Такої дорогої в Києві не знайти.

Українські гірськолижні курорти були вигідні лише на початку. Коли на місці Буковелю стояли п'ять туристичних баз. Найгірше там із сервісом. У номері "люкс" можуть 10 днів не міняти постіль. Техніка поламана. Торік зустрічали Новий рік, привезли з собою шашлик. А поставити його не було куди, бо холодильник не морозив. Заховали у сніг. М'ясо знайшли хазяйські собаки. Нам ніхто нічого не компенсував.

Ціни на відпочинок щороку зростають на 25 відсотків. Торік вчили кататися на лижах за 500 гривень. Цього року беруть 650. Тиждень відпочинку на двох обійдеться в 36 тисяч гривень. За ці гроші можна поїхати в Австрію чи Польщу. Там надають повний комплекс послуг. В Австрії є курорт для новачків. Поселяєшся в готель. Передбачено, що інструктор навчатиме тебе кататися на лижах. Готель надає спорядження. Окремо треба купувати лише пропуск на підйомник. Також включене харчу­вання. Зазвичай це сніданок і пізня вечеря. І коштуватиме все 2660 гривень на двох. Якщо в номері передбачене самостійне приготування їжі, то там є все — сковорода, каструлі, склянки, форми для випікання. Обов'язково посудомийна машина, мікрохвильовка. У Буковелі брали якось номер із самостійним приготуванням їжі. Виявилося, сковороду треба орендувати окремо за 100 гривень на день.

Найдорожче відпочивати у Франції та Швейцарії. Але там неймовірна краса, сервіс. У готелі є працівники, які допомагають одягати лижі.

На маленьких курортах проблеми з транспортом

— На невеликих гірськолижних курортах бракує комфортного житла. Місцеві готелі — це пафосні хатки ззовні, з простенькими кімнатами всередині. Вимикачі, крани, унітази постійно ламаються. Але це властиво для всього карпатського туристичного житла. Зате ціни в два-три рази нижчі, ніж у Буковелі, — говорить блогер-мандрівник Олексій Гаврилюк, 49 років.

— За сервісом та інфраструктурою з Буковелем не порівняється ніщо ні в Україні, ні в Східній Європі. Був на польських, румунських, словацьких курортах. У Буковелі кращі траси — майже 50 кілометрів загалом. Ще зручний транспорт. Мінус один — ціни. Їх завищують.

Серед маленьких курортів один із найстаріших — Славське на Львівщині. Ціни на проживання й підйомники вдвічі-втричі нижчі. Через "убиту" інфраструктуру він не користується популярністю. Хороший для мандрівки на вихідні з однією ночівлею курорт Плай у Львівській області. Вийде на третину дешевше, ніж у Буковелі. Років вісім тому їздив кататися на Драгобрат. Туди важко дістатися на автомобілі. Там майже немає розваг. Тому їдуть лише фанати лиж. У цьому його плюс. А от Пилипець — місце більше про гори, ніж про лижі. Просунутим лижникам там нічого робити. Хороший для родинного відпочинку.

На маленьких курортах зазвичай проблеми з транспортом. До підйомників доводиться діставатися на старих "вазиках" або на "ГАЗ-66". На західних курортах їздять спеціальні автобуси.

Анна РОДІЧКІНА

Зараз ви читаєте новину «Тиждень відпочинку в Буковелі обійдеться в 36 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути