середа, 06 лютого 2013 14:05

Як купити житло без ріелтора

Столичні ріелтори беруть за купівлю квартири 1-2% від її вартості. Деякі з них продають своїм клієнтам бази даних із виставленим на продаж житлом.

Знайти хорошу квартиру можна й без ріелтора, каже віце-президент Асоціації професійних управляючих нерухомістю Анатолій Топал.

Він розповідає, як зекономити гроші під час купівлі житла.

Автор: Фото: Володимир Мукан
 
У ріелторів немає закритих баз даних із квартирами, що виставлені на продаж.

Це міф. Є й такі псевдофахівці, що беруть за цю послугу 300-600 гривень, передають покупцеві видрук із пропозиціями "хороших квартир" біля метро й зникають. А покупець, обзвонивши всі оголошення, розуміє, що база застаріла – більшість квартир вже продані.

Шукати оголошення з продажу квартири фахівець радить у газетах, відвідувати сайти realt.ua, hatunka.ua, aviso, est.ua та інших. Там нерухомість на продаж виставляють господарі, а не посередники. На деяких із цих сайтів бази платні, коштують близько 140-200 грн.

Можна дивитися бази безкоштовних сайтів. Там вийти на господарів буде значно складніше, але можливо. Якщо оголошення про продаж квартири повторюється кілька разів, то одне з них точно подане господарем. Просто його побачили ріелтери й почали створювати свої копії. Тому треба шукати цих господарів.

На пропозиції із ціною на 10-20% нижчою від ринкової не варто звертати уваги.

У такий спосіб ріелтори привертають увагу покупців. Коли покупець телефонує, йому пропонують інші варіанти з вищою ціною. Взагалі якщо на ринку й з'являються значно дешевші квартири, то їх купують у перші години після публікації. Тому таких у інтернеті неможливо знайти. Також повинна насторожувати нерухомість на 5-7 відсотків дешевша від ринкової із позначкою "терміново". Я за все життя лише двічі був свідком випадку, коли квартиру треба було продати терміново. Й то ціна не була опущена на скільки. У "термінових" квартир явно не все добре з документами.

Додатковим методом пошуку квартир є наклейка оголошень у районі, що цікавить, обхід конс'єржів.

Варто питати всіх друзів. "Сарафанне радіо" дуже добре працює. Щодо оголошень, найбільше привертають увагу оригінальні та смішні. Наприклад, "Молода пара Олег Васильович та Роман Петрович куплять квартиру в цьому районі".

Зараз ви читаєте новину «Як купити житло без ріелтора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути