четвер, 31 січня 2013 17:01

Оподатковувати треба не квадратні метри, а вартість житла - експерт

Оподатковувати треба не квадратні метри, а вартість житла - експерт
Фото: domik.net

Базою для оподаткування нерухомості має бути її вартість, а не кількість квадратних метрів.

Таку думку висловив президент Спілки фахівців з нерухомого майна Олександр Рубанов у ефірі "Ера-FM".

"У всьому цивілізованому світі базою для оподаткування є вартість самого об'єкта нерухомості, але ніяк не кількість квадратних метрів. Тому вийде, що порушується основний принцип соціальної справедливості. Бідні платитимуть за багатих. А ті, хто має багато нерухомості, уже давно її переоформили. Крім того, запланована сума податку навряд чи покриватиме його адміністрування", - сказав Рубанов.

За його словами, податок на нерухомість має бути комунальним.

"Податок на нерухомість, безумовно, необхідний. І він має бути комунальним, бо гроші мають йти на підтримку в нормальному стані самого об'єкта нерухомості, щоб він не втрачав ліквідності, вартості, перебував у нормальному стані, щоб там можна було комфортно проживати, щоб своєчасно ремонтувалися мережі, розвивалася інфраструктура", - зазначив Рубанов.

Нагадаємо, що з 1 січня 2013 року набула чинності норма Податкового кодексу, якою введено новий місцевий податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Зокрема, у Києві за 1 кв. метр житлової площі для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. метрів, та житлових будинків, житлова площа яких не перевищує 500 кв. метрів, податок становитиме 1% розміру мінімальної заробітної плати (на рік), встановленої законом на перше січня звітного (податкового) року.

Для квартир, житлова площа яких перевищує 240 кв. метрів, та житлових будинків, житлова площа яких перевищує 500 кв. метрів податок встановлений у 2,7% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.

Квартири площею до 120 кв.м., житлові будинки площею до 250 кв.м, садовий або дачний будинок, об'єкт житлової нерухомості, що належить багатодітним сім'ям та прийомним сім'ям, у яких виховується троє та більше дітей не оподатковуються.

Зараз ви читаєте новину «Оподатковувати треба не квадратні метри, а вартість житла - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути