вівторок, 17 грудня 2013 16:04

Новодворська: "Євросоюз - це майбутнє, а путінська Росія - це ганебне радянське минуле"

Новодворська: "Євросоюз - це майбутнє, а путінська Росія - це ганебне радянське минуле"
Валерія Новодворська. Фото: podrobnosti.ua

Лише 20 відсотків простих росіян з розумінням ставляться до бажання українців інтегруватися в ЄС, вважає Валерія Новодворська, російський політичний діяч і публіцист.

Як з Москви бачаться київські події - Евромайдан, знесення пам'ятника Леніну?

- Це все прекрасно. Я навіть здивувалася, що в Києві досі стояв пам'ятник. Це буде пам'ять про Майдан. При чому, хороша пам'ять.

Багато російських коментаторів пишуть у соціальних мережах гасла "За вашу і нашу свободу". Ви поділяєте цю точку зору?

- Звісно. Адже у нас своєї справи практично немає. І ваша справа настільки випереджає нашу, що нам тільки залишається писати подібні слова. Ви хочете відчалити від рабської Росії, яка гине і животіє на колінах. І ми можемо тільки побажати вам 7 футів під кілем, ще раз сказати "За вашу і нашу свободу". Нехай хоч хтось виживе, нехай хоч хтось буде вільним. Євросоюз - це майбутнє, а путінська Росія - це мерзенне, ганебне радянське минуле.

12 грудня у Росії відзначався день Конституції. Наша партія "Західний вибір" провела пікет на Тверському бульварі в підтримку основного російського закон , і ми наділи помаранчеві пов'язки. У 2004 -му ми ходили всю зиму в помаранчевих шаликах і роздавали на вулицях апельсини. А тепер Едуард Лимонов вимагає , щоб мене позбавили російського громадянства.

За що ?

- За підтримку українців, за добрі слова про ОУН і УПА. "Слава Україні, героям слава!" Ну, хочеться це повторити, тому що ви, дійсно, себе героїчно ведете. Це вітання УПА. Національно-визвольного руху. Вони билися з поляками, потім билися з німцями, потім билися з радянською владою. До 1956 року. А потім практично вся Західна Україна, в тому числі і 16-річні хлопчики вирушила на Колиму - читайте Євгенію Гінзбург "Крутий маршрут". Цілими бараками західні українці там опинилися.

Складається враження, що прості росіяни якось агресивно ставляться до наших прагнень зблизитися з Євросоюзом.

- Вони ніяк не відносяться. Хіба, що голосування на досить реакційному радіо "Служба російських новин", абсолютно жахливе. Коли Костянтин Боровий виступив на захист України, тільки 28 відсотків висловилися за те, щоб дати їй піти, куди вона хоче. А 72 відсотки запропонували тягнути її назад. На "Ехо Москви" були б інші результати, але "Ехо " - це крапля в морі. Думаю, відсотків 20 простих росіян все-таки вас підтримує. А чому дивуватися, в 1968 році тільки восьмеро вийшли на Красну площу підтримати Чехословаччину. У нас це завжди була меншість. Інакше ситуація на складалася б так сумно. У нас немає ваших студентів, у нас немає пана Яценюка в Держдумі, Виталія Кличка, партії "Свобода". А було весь час голе рабство. Була єльцинська відлига - час реформ, але нічого не вдалося втримати, все одно проголосували за Путіна.

Чи можливі нормальні відносини між нашими країнами?

- Поки в Росії немає демократичної влади, Україні краще з нею не спілкуватися. Просто забути і плисти своїм шляхом до Європи. Щоб не заразитися чимось невиліковним. Я думаю, що у Путіна на Януковича є який-небудь серйозний компромат.

Ви маєте на увазі його кримінальне минуле?

- Ні, про це давно знають усі, навіть на атолі Науру. Напевно щось сучасніше, можливо, економічні зловживання. Думаю, Путін викручує Януковичу руки, а оскільки принципів у нього немає, він пішов шляхом найменшого спротиву. Його треба гнати. Люди ж їдуть на Майдан з усієї України. У програмі Мар'яни Максимовської на російському телеканалі РЕН я бачила 66-річного донеччанина, який приїхав з інсуліном, тому що у нього діабет. Він каже, що не піде з Майдану, готовий йти в підпілля. Ось, вона пам'ять про УПА.

Як ви оцінює позицію Європейського Союзу? Доводилося не раз чути, що вона не до кінця була зрозуміла.

- В Європу треба йти в будь-якому випадк. Так, не дадуть рибу, вудку дадуть. Україна отримає інвестиції. Може не відразу, тому що зараз немає гарантії, що вони не дістануться Москві. Ми ж не знаємо, які угоди підписує Путін з Януковичем. Вони можуть домовитися, щоб російський бізнес зайшов на український ринок. Цього ні в якому разі робити не можна. Прибалтика, коли створювала спільні підприємства, викреслила Росію зі списку країн, з якими це можна робити.

Можна припустити, що через якісь мегазусилля Кремля, Україна знову опиниться в складі Росії ?

- Не уявляю собі такого. Партія регіонів навіть не виконала програмне своє положення про надання російській мові статусу другої державної. Зрозуміли, якщо введуть, влада злетить. А після того, як ціну на газ підняли в два разу, думаю, навіть у Східній Україні симпатії до Росії поменшало. Наша країна повністю дискредитувала себе ненавистю до українців. Можна перефразувати назву книги Леніна "Про національну підлість великоросів". У нього було, правда, "про гордість". Думаю, ситуацію треба доводити до кінця. Потрібен загальний політичний страйк. Зупинити заводи, установи. Потрібні дострокові вибори президента і Верховної Ради. Потрібно звільняти Юлію Тимошенко - хоч штурмом брати цю в'язницю. Сербам же вдалося зняти Мілошевича і навіть відправити його до Гааги.

Не хотілося б мати в Україні свого Мілошевича.

- Україна в цьому плані чиста. На ній немає чужої крові. Те, що у вас немає імперського синдрому, в цьому ваше спасіння. Нема нафти, і потрібно працювати. Чорноморський флот треба викидати, нехай йдуть, куди хочуть. У Сочі, наприклад, як раз до зимової олімпіади.

Зараз ви читаєте новину «Новодворська: "Євросоюз - це майбутнє, а путінська Росія - це ганебне радянське минуле"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

80

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути