вівторок, 17 грудня 2013 15:02

Ціни на українську нерухомість зросли майже на 11% - британські експерти

Ціни на українську нерухомість зросли майже на 11% - британські експерти
У більшості країн світу почали рости ціни на житло, не виняток і Україна.

Індекс міжнародної консалтингової компанії Knight Frank - Global House Price Index розраховується з 2006 року, для того щоб інформувати інвесторів і девелоперів про те, як розвиваються ключові світові ринки житлової нерухомості. Він розраховується поквартально на підставі державних статистичних даних 53 країн світу.

У III кварталі нинішнього року індекс перевищив найвищий докризовий показник, зафіксований у II кварталі 2008 року, на 4%, пише "Комерсант-Україна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Празі продали "танцюючий" будинок за 18 мільйонів доларів

Це сталося завдяки двозначних темпів зростання цін на житлову нерухомість на азіатських ринках, а також поступового відновлення ринків Великобританії та США. Швидше всього з кінця вересня 2012 по жовтень цього року зростали ціни в Дубаї (на 28,5%), Китаї (21,6%) і Гонконгу (16,1%). Втім, зростання відзначене не тільки на цих традиційно розігрітих ринках, він спостерігався у 69% країн, показники яких враховуються в індексі. Два роки тому таких країн було всього 55%.

Індекс враховує зростання цін в Україні тільки за I квартал. Згідно з даними Knight Frank, вони збільшилися на 10,9%. Втім, вітчизняні учасники ринку говорять, що ситуація в Україні дещо інша.

"З 2010 року ціни на нерухомість зростають не більше ніж на 4-5%. В основному на це впливають такі фактори, як споживча інфляція, зростання цін на встановлення інженерних комунікацій та інше. Однак те, що ціни не падають, це вже добре",- зазначає генеральний директор ТММ Микола Толмачов. Фахівець відділу маркетингу консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький додає, що в цьому році вперше за час незалежності України кількість угод на первинному ринку нерухомості перевищила кількість угод на вторинному ринку.

Житло як засіб заощадження і накопичення грошей стало невигідним для населення, кажуть учасники ринку. "Зараз люди вважають за краще розміщувати гроші на депозиті, незважаючи на ризики, так як ставка по них перевищує 20%. Нерухомість - це більш надійне вкладення коштів, а річний дохід від оренди складає близько 10%",- пояснює Толмачов.

Для підвищення цін немає ніяких передумов, але і знижуватися не будуть, кажуть експерти.

Зараз ви читаєте новину «Ціни на українську нерухомість зросли майже на 11% - британські експерти ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути