пʼятниця, 15 липня 2016 10:00

"На вибори не піду. Боюсь, що заберуть в АТО" – у Чернігові знову скандальні вибори в Раду
11

Підкуп, фестивалі з безкоштовною їжею для виборців, роздача ламп і отрути від тарганів. А ще традиційні дитячі майданчики і ремонти під'їздів. Так проводять виборчу агітацію у Чернігові. 17 липня тут на окрузі №206 пройдуть довибори у Верховну Раду. Кореспонденти Gazeta.ua побували на ньому 9 липня.

Центр округу – в обласному центрі. В нього входить частина міста та 2 райони – Ріпкінський і Чернігівський. Торік восени народний депутат Владислав Атрошенко став мером Чернігова. Тепер тут балотуються 74 кандидати. Агітувати могли місяць.

"Кому поміняти білоруський рубль?" – вигукують кілька чоловіків по років 50 на автовокзалі о 9:00. На них ніхто не реагує.

Усюди по місту агітаційні намети. Найбільше від самовисуванця 35-річного Максима Микитася. Він президент державної будівельної компанії "Укрбуд". Живе у Києві.

Автор: Андрій Чернега
 

Ще є намети Ярослава Гіріча від партії "Укроп", Олександра Кириндася від "Самопомочі", Дмитра Блауша від "Радикальної партії" та "батьківщинівця" Юрія Власенка.

Автор: Андрій Чернега
 

На вулиці поруч з автовокзалом селяни викладають овочі і фрукти. Торгують на тротуарі. Чоловік років 60-ти у сірих штанях неспішно йде з велосипедом. Заглядає у фіолетово-білий намет Микитася.

"У нас вже місць немає", – відказує немолода агітаторка. – "Он сидить жінка від "Батьківщини", запитайте у неї. Там стільки ж платять".

"Дзвонив хтось на мобільний. Просили номер паспорта. Кажуть: "Проводимо соціальне опитування. Ви ходите на вибори?". Послала їх подальше", – розповідає зовсім сива жінка років 65-ти. Ім'я назвати відмовляється. Чекає тролейбус.

"Кожен раз, як голосуєм, у нас все гірше і гірше. Не знаю, що й робити", – скаржиться 53-річна Людмила Петрова. Шипилявить, бо немає верхніх передніх зубів. Живе з підробітків. Купує хліб у продуктовому магазині. – "Коли за Атрошенка голосували, він давав якісь гроші людям. Я не встигла взяти".

Неподалік 11-річна Діана продає вишні, малину, абрикоси та огірки. На асфальті чорним написано "Микитась – бандит".

Автор: Андрій Чернега
 

"За 2 дні заробила сто гривень. Хочу купити цукерки "Боби від Гаррі Потера". Не проситиму гроші у батьків", – каже Діана. Живе з батьками у Чернігові. Мають власний сад і город.

Автор: Андрій Чернега
 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Продадуть нас із землею к чортовій матері" – на Чернігівщині перед виборами у Раду годують варениками

У центрі міста у підземному переході чоловік у вишитій сорочці грає пісню "Бітлз" на бандурі. Біля продуктового магазину 33-річний Андрій Березка гойдає коляску з дитиною.

"У нашому місті найнижчі зарплати у країні і одні із самих високих комунальних платежів", – обурюється він. На шиї – широкий срібний ланцюжок. – "Всі кажуть, що потрібно розвивати туризм. Але я у це слабо вірю. Подивіться на цей підземний перехід Це ж жах! Ходити неможливо".

Найбільша у місті Червона площа. На ній театр Шевченка. За ним парк. Тут зустрічаємось із самовисуванцем 27-річним Єгором Фірсовим. Він колишній депутат Верховної Ради від фракції "Блок Петра Порошенка". Втратив мандат, коли покинув фракцію. Родом з Донецька. Після окупації, живе у Києві.

Автор: Андрій Чернега
 

Прийшов у джинсах і сірій сорочці. У Чернігові на період виборів знімає 2-кімнатну квартиру.

"Я вибрав боротьбу. І борюсь ось цими кедами", – Фірсов показує на свої спортивні шкіряні туфлі. Говорить російською. – "Ходжу у кожен двір.

Намагаюсь пояснити, чому не можна голосувати за тих, хто роздає гречку і будує дитячі майданчики. Тому що влада для них – це бізнес. Прийшли сюди з двома мішками грошей. Як Микитась. Пройдуть в парламент і зароблять в 10 разів більше".

На площі стоять 2 намети самовисуванки Оксани Грищенко. Жінка пригощає людей кавою і печивом. Її помічники роздають листівки і запрошують на каву. За 5 хв. шикується черга. У сусідніх кафе чашка напою біля 20 грн.

"Кава – це аж ніяк не підкуп. То є дружня розмова", – говорить Оксана Грищенко.

На околиці міста старі дерев'яні хати з різьбленими вікнами. Біля Троїцько-Іллінського монастиря семеро бездомних просять милостиню.

На автобусній зупинці сидять літні жінки з торбами. 84-річна Ксенія Помилуйко жує кусень хліба.

"Приїхала провідати онука. Привезла молока. Собі варю гречку. Беру за 40 гривень. 1 200 пенсію маю", – посміхається беззубим ротом Ксенія Іванівна.

"Ого, добре живете. Нащо гречку купляєте з такою пенсією?" – кричить до неї молодша.

"Так а що я їсти буду? Вчора отримала – купила дров. Бо в ліс рубати не пускають. За світло віддала 48 гривень. Помідорів купила. Буханку хліба.

Лишилось пів тисячі", – показує торбу з продуктами Ксенія Іванівна. – "В такі роки вже кури не тримаю. Але картопля своя є. Речі на секон-хенді купляю.

Сорочки під одяг нема за що купить. З трьох хустин собі зшила. Часу вільного нема. Дарма, що я виглядаю, як сміттєва муха, працюю від і до. Як Бог дає, так і живу. Мені поприносили додому листівки Микитася і Блауша. Блауш з Ляшком вітається. Що сказати гарні обоє. Тільки я ще не вирішила за кого голосувати".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На довиборах у Раду легалізували підкуп виборців — експерт

О 20:00 у виборчому штабі 23-річного Дмитра Блауша на вул. Гетьмана Полуботка двоє помічників працюють за ком'ютерами.

"З 13 до 17 років підробляв ді-джеєм в нічних клубах. Ходять чутки, що я був наркоманом. Насправді ж заробляв гроші, годував сім'ю. Бо в мого батька був рак легенів", – каже Дмитро. Виходить у сірій футболці та джинсах. Тимчасово не працює. Живе в Чернігові. Був депутатом обласної ради. – "Готовий разом з усіма кандидатами здати тест на наркотики. У Верховній Раді був двічі. Дивився на люстру у сесійній залі і думав: коли б не було там нашої фракції, впала б і всі проблеми в Україні зникли".

За 10 хв закінчує розмову. Їде на зустріч до виборців.

10 липня близько 14:00 на Червоній площі люди збираються на фестиваль "ІМК-фест". Тут буде виставка сільгосптехніки, розваги для дітей та стронг-мен шоу. Його організовують на підтримку кандидата від "Самопомочі" 42-річного Олександра Кириндася. Він директор Чернігівського відділення "Індустріальної молочної компанії". Живе у Чернігові.

Автор: Андрій Чернега
 

"Голосувати не буду. Боюсь, що мене знайдуть з військкомату і заберуть в АТО", – розповідає складальник меблів 21-річний Володимир Поліщук. З друзями гуляє у парку. – "Хай люди вибирають. Як раніше було, так завжди і буде".

На площі встановили сцену. Біля неї тюки сіна. Поруч 4 трактори.

"Ні злочинність, ні корупцію подолати не можна", – каже Олександр Кириндась. Він у білій сорочці та окулярах. На лівій руці годинник зі шкіряним ремінцем. – "Треба добиватись того, щоб у людей була політична свідомість. Щоб розуміли – кандидат має бути із Чернігова. Йому доведеться дивитись людям в очі".

Автор: Андрій Чернега
 

"Нам платять 20 гривень в годину. Але вже не набирають, місць нема", – розповідає молода дівчина у наметі.

Зараз ви читаєте новину «"На вибори не піду. Боюсь, що заберуть в АТО" – у Чернігові знову скандальні вибори в Раду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути