четвер, 14 липня 2016 17:28

На довиборах у Раду легалізували підкуп виборців — експерт

На довиборах у Раду легалізували підкуп виборців — експерт
unian.net

На цьогорічних проміжних виборах оновлюють технології непрямого підкупу виборців. Замість гречки і чаю роздають лампочки та вила. Про це розповів голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

"З'явилася технологія легального підкупу виборців. На Чернігівщині один з кандидатів роздавав виборцям енергозберігаючі лампочки. В магазині вони коштують до 100 гривень. Кандидат заявляє, що їх придбав за гроші виборчого фонду за оптовою ціною 30 гривень. І це не підкуп, бо межа 43 гривні. Так на Херсонщині роздавали вила з прізвищем кандидата".

Щоб перемогти треба витратити на виборчу кампанію від мільйона до півтора доларів, припускає експерт. У всіх округах кандидати відкрито облаштовують дитячі майданчики, влаштовують свята та концерти.

"Від Загіда Краснова (активіст, приватний підприємець. Двічі був депутатом Дніпропетровської міськради. Балотувався на посаду міського голови. — Gazeta.ua) роздали до 100 тисяч продуктових наборів у Дніпрі. Стояли 10-годинні черги. Пізніше він звернувся до ЦВК і сказав, що нібито не причетний до цього. Але безкоштовно возить виборців по місту. Мережа маршрутних таксі у виборчий період працює як громадська ініціатива Краснова. Люди можуть їздити за одну гривню", — розповідає Кошель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луценко особисто керував операцією з затримання топ-банкірів Януковича

"У Калуші на Івано-Франківщині один з кандидатів відкрито говорить, що допомагає виборцям відпочити на гірськолижному курорті "Буковель". Це підкуп виборців, але юридично довести складно.

У Станиці Луганській на Луганщині більше 100 кандидатів. Багато з них "двійники". Таке роблять, щоб отримати контроль над дільничними виборчими комісіями. Це може вплинути на дуже символічний відсоток голосів, а може і дозволити цілковиту фальсифікацію. Ця технологія ефективна, якщо кілька кандидатів ідуть один в один".

Нагадаємо, 17 липня відбудуться довибори у Верховну Раду на 7 виборчих округах.

Зараз ви читаєте новину «На довиборах у Раду легалізували підкуп виборців — експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути