понеділок, 11 липня 2016 18:05

"Продадуть нас із землею к чортовій матері" – на Чернігівщині перед виборами у Раду годують варениками
11

Фото: Андрій ЧЕРНЕГА

"Агітатори взяли мій телефон і адресу. Дали запрошення на це свято. Кажуть, що Микитась справедливий", – розповідає 62-річна Валентина Іванівна. Одягнута у святкову квітчасту сукню до колін. 9 липня прийшла на "Фестиваль ягід" у село Михайло-Коцюбинське, що за 17 км від Чернігова.

Село входить до округу № 206, центр якого в Чернігові. 17 липня тут будуть довибори у Верховну Раду. Балотуються 74 кандидати. Активну кампанію ведуть менше 10 осіб. Один з них – самовисуванець, 35-річний Максим Микитась. Він президент державної будівельної компанії "Укрбуд". Живе у Києві. Фестиваль проходить на його підтримку.

Близько 16:00 в центрі села збирається до 300 людей. Має розпочатися концерт. Біля парку напередодні поставили сцену. Зліва від неї 5 агітаційних наметів Микитася з написами "Розбудова Чернігівщини – порятунок Полісся".

На площі кілька наметів, де безкоштовно роздають млинці з повидлом, вареники, пиріжки та квас. За всім люди стають у черги. Купити можна вишиті рушники, глиняний посуд, мед. Грає українська поп-музика. Позаду на бетонних сходах молоді чоловіки п'ють пиво.

"Хочу нагадати, що свято організоване за підтримки кандидата у народні депутати Максима Микитася", – каже ведучий зі сцени. Позаду нього чотири столи з наїдками. Товстий дядько у козацькому строї мішає кашу в казані:

"Їжа безкоштовна. Хто заплатив за неї, не знаю. То не до мене", – каже.

"Відійдіть, не затримуйте чергу", – кричать люди, які чекають на кашу.

"Яка вам різниця? Не псуйте свято!", – сваряться з десяток людей.

"Бандити організовують цей концерт. Якби були чесними взяли б зброю і в АТО пішли. Микитась такий самий. Оці гроші краще б людям дали. Хліб на копійочку б подешевшав", – скаржиться пенсіонер 75-річний Іван Федорович. У нього зовсім сиве волосся та брови. – Якби на мою пенсію ті Гройсмани-Вайсмани, Порошенки, Микитасі жили. А так, роблять, щоб кишеню набити. Ні за кого голосувати не буду. Всі одинакові".

За деревами – дитячий майданчик. У колі між десятком дітей танцює аніматор у костюмі Міккі Мауса.

До площі під'їжджає автобус з табличкою "На замовлення". З нього виходить зо два десятки людей. Звідки приїхали не зізнаються.

"Я вам по секрету скажу. Мені труси ні на що купить. Клянусь, – говорить пенсіонерка 75-річна Ніна Свиреденко. З-під легкої хустки видно сиве волосся. Одягнута у дешевий синій халат. – Попробуйте на ту тисячу пенсії прожити. Мої очні краплі 300 гривень. А ще син дуже хворий. Маємо зібрати 110 тисяч гривень для операції на серці. Грошей немає. Буде інвалідом. Хоч бери і плач. Голосувати буду за Микитася. Він новий, може щось змінить".

"Ще не визначались, за кого голосувати. Може вмру до того часу, – каже 60-річна Валентина Тереб'я. Коли розмовляє видно золоті зуби. На шиї образок Божої матері. – Микитась нас не підніме, а тільки опустить. Продадуть землю і нас разом з нею к чортовій матері. Березенка вибирали, а його не чутно, не видно".

За всім спостерігають троє поліцейських у службовій машині.

"Чому відбувається підкуп виборців і ви ніяк не реагуєте?" – питає поліцейських спостерігач від громадянської мережі "Опора" Младена Качурець.

"Я туди не заходив. Повинен поговорити з керівництвом", – відказує дільничний інспектор Олександр Дюба. Йде комусь дзвонити.

Біля 18:00 на сцену виходить гурт "Лісапетний батальйон". Люди плещуть у долоні, танцюють.

"Тут на Чернігівщині живуть люди зі справжньою українською душею, з мозолями. Хочу, щоб вам було краще. Бачите, яка я велика гарна баба. Ніколи не кидала слів на вітер. Приїхала і кажу: "Підтримайте Максима Микитася", – говорить керівник гурту 57-річна Наталя Фаліон. – "Подивіться, який він гарний. Пане Максиме йдіть сюди", – Микитась, підстрибуючи, підіймається на сцену. На ньому легка зелена куртка, біла сорочка та джинси. Цілує Фаліон у щоку.

"Справжнє свято, справжній "Лісапетний батальйон"! Гадаю, ви оберете справжнього народного депутата", – каже.

"Так!", – аплодує натовп.

Одразу після виступу Микитась зі сцени прямує до машини. У супроводі трьох спортивних чоловіків і помічниці швидко йде. Його наздоганяють журналісти. Говорити не хоче.

"Я самовисуванець і не хочу голосувати за партійних босів. У фракцію БПП вступати не буду", – каже й похапцем залізає у мікроавтобус.

Люди розходяться за годину.

Зараз ви читаєте новину «"Продадуть нас із землею к чортовій матері" – на Чернігівщині перед виборами у Раду годують варениками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути