— В Україні мало продуктів, вирощених без хімії. Багато таких завозять з Європи. Ціни на них у кілька разів вищі. Вирощувати так звані органічні продукти ризикованіше. Бо прибуток фермер зможе отримати тільки років через три-п'ять, — говорить директор консультаційної компанії "К'юс" Ксенія Гладченко, 30 років.
Що таке еко-, біо-, натурпродукти?
— Для органічної продукції насіння не протруюється, мінеральні добрива не вносяться. Не застосовують хімічних препаратів проти хвороб і комах. При переробці заборонено додавати штучні ароматизатори, підсилювачі смаку й інші синтетичні речовини. При зберіганні продукт заборонено протруювати. У тваринництві антибіотики дозволені лише для лікування, а не профілактики. Органічна продукція сертифікується за європейськими стандартами. "Еко-продукція" — така, що завдає мінімальної шкоди довколишньому середовищу. В Україні є організація, що сертифікує за цим стандартом. Виробники часто зловживають термінами і пишуть на звичайних продуктах — "біо", "натур", "фермерський", "домашній".
Скільки в Україні виробників органічної продукції?
— Дві-три сотні. Вирощують зернові, овочі, фрукти, ягоди. Є з півдесятка молочних ферм. Кілька розводять курей. Одна ферма вирощує органічних свиней. Також збирають дикорослі ягоди та березовий сік на експорт, переважно в Західній Україні.
Скільки такого продовольства експортуємо?
— Щороку виробництво органічної їжі та її експорт зростають на 20 відсотків. У Європі закони передбачають певний відсоток такої продукції в супермаркетах. В Україні є перспективи для вирощування органічної їжі — багато гарних земель, клімат. Але мало кваліфікованих агрономів і спеціалістів тваринництва.
Що треба для початку бізнесу на органічних продуктах?
— Це довгостроковий проект, слід думати на три-п'ять років уперед. Щоб отримати сертифікат, треба два роки. Якщо берете цілинні землі, можуть як виняток дати статус за рік.
Перші прибутки варто очікувати через три-п'ять років. Але ризиків більше, ніж при звичайному вирощуванні. Бо важче боротися з хворобами і шкідниками. Починати такий бізнес можна із мінімальною сумою. Але якщо навіть взяти сотню курей, треба мати землю, щоб вирощувати корм. На чужих кормах виробляти органічну продукцію неможливо. Також потрібні будуть вольєри для вигулу.
Фермери можуть продавати такий товар у мережах супермаркетів "Ґуд вайн", "Сільпо", "Ашан". Є спеціалізовані еко-крамнички, проводяться ярмарки. Імпортують органічні продукти переважно в Європу та США.
Скільки коштують органічні продукти в столичних магазинах
Молоко (Україна) — 22,50 грн/л
Сардельки (Україна) — 429 грн/кг
Гречка (Україна) — 22,5 грн /400г
Гарбуз (Нідерланди) — 190 грн/кг
Міні-морква (ПАР) — 190 грн/200г
Морква (Нідерланди) — 145 грн/кг
Цибуля (Греція) — 110 грн/750г
Малина (Україна) — 160 грн/кг
Ожина (Україна) — 295 грн/кг
Кінза (Україна) — 39 грн/75г
Щавель (Україна) — 39 грн/75г
Коментарі