вівторок, 24 травня 2016 05:15

"Керівниками магазинів поставив родичів. Ефективної роботи не було"

— Закінчив медичний ­коледж за ­спеціальністю медбрат. Але зрозумів, що хочу займатися кондитеркою. Із дружиною ­Вікторією пішли на курси. Бізнес почали 2002 року. Мали 300 гривень стартового капіталу. Заплатили їх за оренду квартири на першому поверсі. Спочатку пекли там, — говорить 41-річний Геннадій Вацак, власник торговельного дому "Вацак". Підприємство випускає торти, тістечка, печиво.

Розмовляємо у грузинському ресторані у Вінниці. Бізнесмен приїхав із Могилева-Подільського у справах, він є депутатом обласної ради. На зустріч приходить на 10 хв. раніше.

— Дружина займається підбором, навчанням кадрів, слідкує за якістю продукції. Я просуваю товар, відкриваю магазини.

Ваше виробництво розташоване в райцентрі Могилів-Подільський на Вінниччині. Думали перенести до обласного центру чи столиці?

— Ні. У нас працюють жителі Могилева-Подільського, навколишніх сіл. Будемо відкривати ще два цехи. Переманити наших працівників конкуренти не можуть. Бо повного циклу мої робітники не виконують. Один збиває крем, інший готує прикраси чи пече коржі.

Щодо персоналу — для мене важливе вміння визнавати свої помилки. Можу пробачити директору магазину провину, якщо він заступиться за працівників. Дружина бере на роботу людей без освіти. Каже, їй легше навчити непрофесійного кон­дитера.

За яким принципом обирали місця для магазинів?

— Перший відкрили у Могилеві-Подільському 2009 року. Далі за принципом — магазин у кожному обласному центрі. Деякі торговельні точки переносили, бо не вгадували з місцем. Думали, там проходять багато людей. А виявилося, вартість оренди перевищує прибутки. Маємо магазини в усіх обласних центрах України, крім Сум і окупованої частини України.

Часто змінюєте асортимент?

— Кожні два-три місяці знімаємо щось із виробництва. Коли починаємо випускати новий торт, три місяці спостерігаємо, як продається. Якщо погано — відмовляємося.

Продукцію не рекламуємо. Лише у Вінниці місяць тому довелося провести кампанію. Припустився помилки. Керівниками магазинів поставив родичів, знайомих. Ефективної роботи не було — торти не продавалися, нам не довіряли. Довелося набрати нових адміністраторів, замінили вітрини магазинів. Зараз справи покращилися. Залишимо рекламу в ліфтах і трамваях.

Використовуємо старі рецепти, але вдосконалюємо. В моді — натуральність. Досі маємо цех із розбивання яєць. Не раз нам пропонували порошкові білки й меланж. Але це здорожчує виробництво, хоч і пришвидшує його. А ще людям подобається, коли бачать на етикетці, що використані свіжі яйця.

У роботу компанії втручаються конкуренти?

— Регулярно. Проти нас відкрили справу в податковій. Мовляв, ми не є виробниками — лише посередники у продажі продукції. Хоча маємо виробничі цехи. Виграли суд, справу закрили. Я — за здорову конкуренцію. Вона має бути.

Через подорожчання долара виробники підвищили ціни на продукцію. Як втримуєте покупців?

— Поки що зменшили прибуток. Кілограмовий торт раніше коштував 43 гривні, тобто 5 доларів. Зараз — 71 гривню. Це 2,8 долара. Також випускаємо більше тортів по півкілограма. Найважче торгувати у піст й улітку. Але й тут знайшли вихід — придумали пісну продукцію.

Анексія Криму та окупація Донбасу вплинули на бізнес?

— До цих регіонів ми не встигли завезти продукцію. Але з Криму закуповували борошно. Воно якісніше, бо вистоювалося на сонці. Бісквіти на ньому виходили пухкі. Перейшли на херсонське.

Скільки коштує ваш бізнес? Чи продасте його колись?

— Назвати ціну важко. Продавати не думаю. Бо у справу вкладені не лише гроші, а й праця. Ми з дружиною ночами недосипали. Вона на четвертому місяці вагітності носила ящики з маслом.

Найняв двох дизайнерів одягу

— Уже кілька років мені допомагають підбирати одяг дизайнери студії "Десс" Олена Соколова й Олена Сєргеєва, — розповідає Геннадій Вацак. — Їх порадили знайомі.

Я високого зросту, тому підібрати щось у магазині важко. Та й часу не маю ходити по покупки. Дівчата підбирають мені кілька образів, я приходжу міряю й беру те, що подобається. У магазинах їм ще й знижки дають, а мені незручно торгуватися. Яку ціну продавці називають, таку й плачу. Також дизайнери шиють мені костюми.

У вільний час бізнесмен займається кікбоксингом. Допомагає фінансами команді "Спартак-Вацак".

— Мій улюблений торт "Райське молоко". Це вдосконалений рецепт "Пташиного молока" від бабусі. Вона смачно готувала випічку. Постійно казав їй, що можна було б продавати торти, пиріжки. У бабусі ця ідея не викликала захоплення. Ще люблю десерт "Тірамісу", що готує дружина. Але для продажу його не робимо, бо крем має невеликий термін придатності.

Геннадій Вацак має синів 21-річного Владислава та 14-річного Станіслава. Старший працює в компанії батьків.

Бізнесмен їздить авто "Ягур Еф-Тайп" (коштує близько 3 млн грн. — ГПУ), іноді на сесії облради приїжджає на "Мазераті". Дружина має БМВ.

Зараз ви читаєте новину «"Керівниками магазинів поставив родичів. Ефективної роботи не було"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути