пʼятниця, 02 грудня 2011 12:02

WikiLeaks знайшов дві компанії в Україні, які стежать за людьми

WikiLeaks знайшов дві компанії в Україні, які стежать за людьми

Відомий ресурс WikiLeaks представив проект The Spy Files. Це інтерактивна карта світу із зазначенням країн, в яких ведеться моніторинг телефонних розмов, SMS, інтернет-з'єднань, і використовуються інші способи стеження за людьми. На карті можна побачити і компанії, які пропонують рішення для стеження. В Україні таких компаній виявилось дві: харківська Altron і київський Delta SPE. Обидві, за даними WikiLeaks, аналізують розмови людей, а Delta SPE займається ще й моніторингом інтернет-з'єднань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: WikiLeaks розкаже, як держави стежать за своїми громадянами

Серед клієнтів першої компанії є Міністерство внутрішніх Справ України, Міністерство оборони України, Служба безпеки України, Державна податкова адміністрація України та Державна адміністрація залізничного транспорту України (Укрзалізниця).

У списках клієнтів Altron є також оператори мобільного та фіксованого зв'язку: "Київстар", МТС, "Укртелеком", life:) та Beeline. Послугами компанії користуються і виробники комутаційного і мережевого обладнання: SE Ericsson LLC, Nokia Siemens Networks Ukraine і Veraz Networks Ltd.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За білоруськими робітниками стежать сучасні політруки

Altron продає системи аудіореєстрації AMUR, які призначені для автоматичної реєстрації даних у цифровому вигляді від різних джерел сигналу, їх подальшого детального аналізу і довготривалого зберігання. Також у переліку продуктів компанії є система оповіщення "ATRIS", призначена для передачі заданим абонентам необхідного мовного повідомлення, по телефонних лініях міських, відомчих або офісних АТС. Дані про абонентів, їх телефонні номери та інформаційні мовні повідомлення зберігаються в базі даних на диску комп'ютера, керуючого системою, йдеться в її описі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На даху Печерського суду за Тимошенко стежили снайпери

Про клієнтів Delta SPE на її сайті нічого не сказано, але перераховані види послуг, які надає компанія. Це, зокрема, інтернет-моніторинг, моніторинг супутникового зв'язку, моніторинг голосового та факсимільного зв'язку.

На сайті The Spy Files кажуть, що багато хто з перерахованих проектом компаній, збирають особисті дані користувачів комп'ютерів і мобільних пристроїв, після чого передають інформацію урядам, в тому числі й інших країн.

Зараз ви читаєте новину «WikiLeaks знайшов дві компанії в Україні, які стежать за людьми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути