Ексклюзиви
четвер, 16 лютого 2017 18:15

Лещенко заробляє гроші в російських ЗМІ
8

Народний депутат Сергій Лещенко пише статті для російських видань та за це отримує гроші. Торік у травні написав статтю для англомовного російського видання The Moscow Times.

Про це йдеться в розслідуванні журналіста Андрія Дзиндзі.

"Із цього приводу в мене одразу купа запитань. Чи в курсі Сергій, що народний депутат не має права займатись комерційною діяльністю? Через які канали він отримує перекази з РФ? Невже на свою банківську картку? Як саме декларуватиме такий прибуток і чи збирається взагалі? Чи не муляє Сергієві совість розпинатись скрізь, який він чесний та патріотичний політик, і водночас працювати на ЗМІ країни-агресора, з якою в нас вже третій рік іде гібридна війна. Зокрема, чи навіть передусім - інформаційна? І взагалі, за які такі послуги Лещенко отримує кошти від російських ЗМІ?", - пише журналіст.

Автор: Аднрій Дзиндзя
 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кімната Лещенка виявилася особняком

"The Moscow Times видають для англомовних іноземців на території РФ, тому й риторика у ньому не така відверто пропагандистська як у RT чи LifeNews - інша цільова аудиторія, інші підходи. А поза тим The Moscow Times належить до Sanoma Independent Media, де більш ніж 80 процентів припадає на консорціум російських акціонерів. Власне The Moscow Times належить тому ж власнику, що й російські "Ведомости".

Автор: Аднрій Дзиндзя
 

Єдиний матеріал за авторством Лещенка у The Moscow Times датований 5 травня 2016 року у рубриці opinion. Це матеріали на правах авторського блогу. Переписка з приводу оплати датована груднем 2016 року.

"Здається малоймовірним, щоб оплата одного невеликого за обсягом і зовсім не сенсаційного матеріалу затяглась більш ніж на півроку. Припускаю, що на одній статті співпраця Лещенка з російськими медіа не завершилась", - каже журналіст.

Автор: Аднрій Дзиндзя
 
Автор: Аднрій Дзиндзя
 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сестра нареченої Лещенка підтримує Росію

Оплату за матеріали нардеп отримав доларами. Її переказали через міжнародну систему SWIFT через Deutsche Bank Trust Company. Але у декларації серед іноземних джерел прибутку Лещенко не згадує ніяких грошових надходжень з Росії

"Звичайно, шлях переказу ще не доказ того, що Лещенко має рахунки у закордонних банках. Deutsche Bank цілком може бути банком-кореспондентом російських і українських, таа навіть кіпрських банків. Але не зовсім зрозуміло, навіщо так заморочуватись, щоб отримати одноразову оплату за статтю піврічної давнини. SWIFT не найдешевший і далеко не найзручніший спосіб розрахунку з резидентами РФ, та й конвертація рубль - долар - гривня не завжди вигідна. Тим паче, що у Лещенка є власний рахунок у російському банку "Зеніт". Банк, до речі, теж досить цікавий, із групи кремлівських", - пише Дзиндзя.

Автор: Аднрій Дзиндзя
 
Автор: Аднрій Дзиндзя
 
Автор: Аднрій Дзиндзя
 
У жодній з оприлюднених декларацій серед закордонних джерел прибутку не згадують ці гроші.

"Цікаво, як Сергій пояснить рахунок у кремлівському банку. Підозрюю, насправді тут йдеться про серйозні суми. І дуже сумніваюсь, що рахунок, на який вони мають упасти, зареєстрований в Україні. Розслідування триває", - пише він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У хлопця квартира в кредит у центрі Києва, а йому ще й піджак порвали"

31 серпня торік Сергій Лещенко купив в елітному будинку в історичному центрі Києва квартиру за 7,55 млн грн. Вклав у це частину своїх заощаджень, позику від засновника "Української правди" Олени Притули. На своїй сторінці у Facebook писав, що частину необхідної суми на квартиру йому дала його співмешканка Анастасія Топольська. У договорі ціна квартири Лещенка занижена на 2,2 млн. НАЗК встановило, що під час придбання квартири нардеп одержав подарунок, вартість якого у 1307,43 разу перевищила мінімальну заробітну плату (загальна сума знижки становила 1 млн 801 тис. 648 грн). 30 листопада Лещенку намагалися вручити протокол про вчинення ним адміністративного правопорушення. 6 грудня він втік від представника НАЗК, який у кулуарах Ради намагався зачитати нардепу адмінпротокол.

Зараз ви читаєте новину «Лещенко заробляє гроші в російських ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути