вівторок, 30 вересня 2014 14:39

П'ять груп продуктів, які борються з холестерином - поради дієтолога

П'ять груп продуктів, які борються з холестерином - поради дієтолога

В цілому холестерин нам потрібен: в організмі людини — близько 75 трильйонів клітин, і кожна з них знаходиться в оболонці. Ця оболонка і є холестерином. Але часто стається так, що холестерин перевищує норму. Тоді він стає небезпечний бляшками, які утворюються на стінках судин. Це провокує цілий список серцево-судинних хвороб, а також — інсульти та інфаркти. Про це в інтерв'ю для Gazeta.ua розповідає Оксана Скиталінська, віце-президент асоціації дієтологів України. Фахівець зі здорового харчування дає поради, які продукти слід вживати, аби не утворювався зайвий холестерин.

"Є кілька груп продуктів, кожна з яких по-своєму протистоїть збільшенню рівня холестерину у крові. Перша група — продукти, які містять клітковину. Це насамперед фрукти і овочі. Найкорисніші — печені яблука, чорнослив, бобові. Квасолю варто їсти у перетертому вигляді, тоді вона краще засвоюється. Корисна вівсяна крупа, морська капуста-ламінарія та хліб із додаванням висівок. Також — варена морква і варений буряк".

"Друга група — харчі, які містять омега-3 жирні кислоти. Ці речовини зменшують рівень холестерину і протистоять утворенню нових бляшок на судинах. 2-3 рази на тиждень їжте жирну морську рибу, додавайте у страви насіння льону і волоські горіхи. Також можна вживати відомий всім риб'ячий жир, який продають в аптеках".

"Третя група — продукти, які містять аліцин. Ця речовина також ефективно протидіє відкладанню холестерину. Перш за все це часник. На день його достатньо з'їдати зубець або два за вечерею".

"Четверта група — продукти, які покращують виділення жовчі: з нею виходить і "поганий" холестерин. Аби жовч виводилася, треба зранку обов'язково снідати. До того ж, це запускає всі обмінні процеси і дає енергії на робочий день. Жовч добре виводить оливкова олія в дуеті з соком лимону: їх треба додавати в свіжі салати. А коли п'єте каву, додайте до неї ложку вершків невисокої жирності".

"П'ята група — те, що не треба їсти. Треба мінімізувати продукти, які містять насичені жири. Для цього не вживайте в їжу сосисок, ковбас, жирних сортів молочних продуктів. Дуже шкодять кондитерські вироби, особливо тістечка з кремом і солодощі з листкового тіста. Замість них варто їсти чорний шоколад з високим вмістом какао або зефір. Замість смаження продукти треба тушкувати, варити або готувати на пару".

"Крім порад, які продукти їсти, а які ні, є й загальні рекомендації щодо способу життя. Щодня робіть ранкову зарядку, а протягом дня проходьте не менше трьох тисяч кроків. Замість засиджуватись перед телевізором чи монітором увечері, прогуляйтеся на свіжому повітрі".

Зараз ви читаєте новину «П'ять груп продуктів, які борються з холестерином - поради дієтолога». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути