четвер, 25 квітня 2024 11:40

Коли починається старість: науковці дослідили стереотип тривалості життя

Коли починається старість: науковці дослідили стереотип тривалості життя
Науковці дослідити, що чим старшою стає людина, тим подалі відкладає сприйняття старості Фото: pinterest

Ніхто з нас не стає молодшим. Але вік, у якому ми вважаємося старими, з поколіннями зростає.

Науковці після проведеного дослідження стверджують, що зсув угору може бути пов'язаний із збільшенням очікуваної тривалості життя та пенсійного віку, а також іншими факторами, йдеться у статті, опублікованій в журналі Psychology and Aging.

"Ми повинні знати, що концепції та уявлення про "старість" змінюються протягом історичного часу, і що люди дуже різняться щодо того, коли вони думають, що починається старість, залежно від їхнього віку, когорти народження, а також їхнього здоров'я", – сказав співавтор дослідження з Берлінського університету Гумбольдта Маркус Веттштайн.

Веттштейн і його колеги повідомляють, як вони проаналізували відповіді на запитання: "У якому віці ви б описали людину як стару?", яке є частиною поточного німецького опитування щодо старіння, у якому беруть участь люди, народжені між 1911 і 1974 роками. .

Результати 14 056 людей середнього та старшого віку, які відповідали на запитання від одного до восьми разів протягом 25-річного періоду з 1996 року, коли їм було від 40 до 100 років, показують, що момент, з якого вважається, що починається старість підвищився.

"Для тих, хто народився в 1931 році, передбачуваний початок старості становить 74 роки, коли їм виповнюється 65 років. Для тих, хто народився в 1944 році, коли їм виповнюється 65 років, це приблизно 75 років", - сказав Веттштайн, додавши, що хоча дослідження не могло поставити питання про 65 років.

У тих, хто народився в 1911 році, коли вони думали, що починається старість, моделі припускають, що це було б у 71 рік.

Команда виявила, що люди, народжені після 1935 року, сприймають старість як більш пізню в житті, ніж ті, хто народився між 1911 і 1935 роками, не було помітної різниці між тими, хто народився між 1936 і 1951 роками, і тими, хто народився між 1952 і 1952 роками. 1974 рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Овочі та фрукти довголіття: 10 продуктів, які уповільнюють старіння

Крім того, коли люди стають старшими, вони переглядають свій вік у бік збільшення.

"Це може бути пов'язано з тим, що багато людей не хочуть бути старими, тому вони відкладають настання старості", - сказав Веттштайн.

"Це ганьба, якщо вік заважає нам жити настільки повноцінним і щасливим життям, яке ми могли би мати в наші останні роки, через те, що ми самі обмежуємо свою активність і власні прагнення", - додала директорка благодійної організації Age UK Керолайн Абрахамс.

Шанси прожити сто років або більше є у жінок. Їх кількість складає 80 відсотків серед усіх довгожителів. Також довголіттям можуть похвалитися ті, у кого в роду є родич, що прожив довгий вік, у тих, хто веде активний спосіб життя або ті, хто дотримуються середземноморської дієти.

Науковці запевняють, що повсякденні чотири звички людини та її спосіб життя безпосередньо впливають на довголіття.

Зараз ви читаєте новину «Коли починається старість: науковці дослідили стереотип тривалості життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути