середа, 24 квітня 2024 10:52

Овочі та фрукти довголіття: 10 продуктів, які уповільнюють старіння

Овочі та фрукти довголіття: 10 продуктів, які уповільнюють старіння
Відчуєте себе молодшими і без хвороб: 10 потужних продуктів, які збільшують тривалість життя Фото: pinterest

На довголіття впливає генетика, навколишнє середовище, стрес, вживання тютюну та ваш раціон.

Існує багато продуктів, які можуть допомогти уповільнити старіння, як-от горіхи, риба, олії, трави та спеції, ми хочемо зосередитися конкретно на фруктах і овочах, які можуть збільшити загальну тривалість життя, пише eatthis.

Ці продукти містять різноманітні поживні речовини, антиоксиданти та біологічно активні сполуки, які можуть допомогти вашому організму протистояти віковим захворюванням і ускладненням, таким як хвороби серця, зниження когнітивних здібностей, запалення чи пошкодження, викликані окислювальним стресом.

Вони можуть допомогти знизити ризик таких захворювань, як артеріальний тиск і холестерин, які безпосередньо впливають на ризик серцево-судинних захворювань.

Дієтологи називають 10 овочів та фруктів, які запобігають старінню.

Овочі та фрукти довголіття

Червонокачанна капуста

Ця капуста відноситься до сімейства хрестоцвітих, а це означає, що вона є потужним джерелом сірковмісних антиоксидантів, які називаються глюкозинолатами. Дослідження виявили, що вони разом з антоціанами є ще однією потужною сполукою в капусті, яка допомагає знизити ризик серцевих захворювань, раку, артриту, і нейрогенеративних захворювань.

Гриби

Хоча не всім подобається смак грибів, вони є справжнім джерелом довголіття. Багато досліджень свідчать, що гриби захищають від легкого когнітивного порушення (MCI). Також доведено, що поліфеноли та антиоксиданти в грибах захищають від хвороби Альцгеймера та інших нейродегенеративних захворювань.

Чорниця

Чорниця, яку часто називають суперпродуктом, багата на антиоксиданти, зокрема антоціани, які можуть сприяти довголіттю. Ці потужні сполуки борються зі стресом і запаленням, станами, пов'язаними з хронічними захворюваннями та старінням. Включення чорниці у ваш раціон може зміцнити ваше здоров'я в короткостроковій перспективі, а також може сприяти довшому і здоровішому життю.

Дослідження, опубліковане в Gerontology, також показало, що споживання чорниці може допомогти знизити ризик вікових неврологічних розладів, таких як хвороба Альцгеймера, деменція та хвороба Паркінсона.

Брокколі

Брокколі багатф на клітковину, вітамінами С і К, залізо і безліч інших антиоксидантів, які, як було показано, знижують ризик хронічних захворювань, таких як хвороби серця та рак.

Буряк

Буряк часто залишають поза увагою, але ці яскраві земляні коренеплоди є справжньою скарбницею поживних речовин, включаючи клітковину, фолієву кислоту, марганець, калій, залізо та вітамін С. Завдяки високому вмісту нітратів буряк і його сік пов'язують із численними перевагами для здоров'я, такими як покращення кровотоку, зниження артеріального тиску та підвищення продуктивності фізичних вправ.

Манго

Манго з їхнім солодким тропічним смаком приносить не лише насолоду смаковим рецепторам, але й дарує довголіття. Ці соковиті фрукти наповнені вітамінами А і С, які відіграють вирішальну роль у імунній функції та здоров'ї шкіри.

Клітковина в манго може покращувати травлення та допомагати підтримувати здоровий мікробіом кишечника, який є важливим компонентом загального здоров'я та довголіття.

Авокадо

Авокадо є суперпродуктом, який пов'язують із безліччю переваг для здоров'я. Наприклад, авокадо багате на клітковину, яка може допомогти знизити ризик серцевих захворювань і покращити здоров'я кишечника.

Дослідження також показали, що авокадо може допомогти знизити рівень "поганого" холестерину, що може безпосередньо допомогти знизити ризик серцевих захворювань, а також зменшити хронічне запалення. Також авокадо багатий на поживні речовини та антиоксиданти, які можуть допомогти знизити ризик нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Паркінсона, Альцгеймера та деменція.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чотири щоденні звички, яких дотримуються довгожителі

Шпинат

Якщо ви шукаєте їжу з високим вмістом поживних речовин, то листова зелень як шпинат, капуста, рукола завжди є хорошим варіантом.

По-перше, листова зелень загалом пов'язана з уповільненням зниження когнітивних функцій через її поживні речовини та біоактивні сполуки, такі як лютеїн, бета-каротин, нітрати та фолієву кислоту. Також було виявлено, що шпинат, можливо, допомагає знизити артеріальний тиск через високий рівень калію. На додаток до цього, одне дослідження також виявило, що щоденне вживання шпинату допомагає підвищити рівень лютеїну, який може безпосередньо допомогти знизити ризик дегенерації жовтої плями - вікового захворювання очей.

Капуста Кале

Капуста Кале допомагає знизити ризик серцево-судинних захворювань. Крім того, одне дослідження показало, що сік капусти може допомогти знизити ризик ішемічної хвороби серця.

Полуниця

Згідно з дослідженням British Journal of Nutrition, додавання полуниці до вашого раціону може допомогти з когнітивними функціями, що пов'язані з віком - наприклад, пам'яттю.

Жінкам, яким за 40, лікарі рекомендують на сніданок з'їдати два основні продукти, які вважаються "еліксиром молодості". Йдеться про курячі яйця зі шпинатом.

Обидва продукти вкрай корисні для здоров'я жінок саме у цьому віці. Такий сніданок підтримуватиме здоров'я жіночої статевої системи, захищатиме від передчасного старіння і забезпечуватиме організм енергією на тривалий проміжок часу.

Зараз ви читаєте новину «Овочі та фрукти довголіття: 10 продуктів, які уповільнюють старіння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути