середа, 25 травня 2016 22:05

"Коли продуло шию, не можна пити знеболюючі", - терапевт

"Коли продуло шию, не можна пити знеболюючі", - терапевт
Фото: likuvan.in.ua

Весною протяги і часті перепади температури можуть принести в життя неприємності. Здавалося б, легкий вітерець може стати причиною запалення шийних зв'язок і м'язів. Цю хворобу називають міозитом. Він зустрічається часто, але не всі люди з болями в шиї звертаються до лікаря. Цим тільки болі затягуються.

"Синдром "вигнутої шиї" може виникнути і з внутрішніх причин, наприклад, через незручну позу під час сну, — каже столичний терапевт Захар Корченюк. - Коли надуло шию, треба ­розслабити шийні м'язи, а не пити знеболювальне. Від нього толку мало. Заглушить біль і хворий згає час для першої допомоги. Не можна робити різких рухів. У мене були пацієнти, які думали, що рвонуть шию в іншу сторону і все пройде. Після цього лкувалися по кілька тижнів. Треба розтирати болюче місце маззю, яка активізує кровообіг".

Шию гріють сухим теплом. Не можна класти вологі компреси. Сіль розігрівають на сковороді і пересипають у торбинку. Має бути не дуже гаряча, щоб не обпектися. Прикладають до хворого місця. Коли охолоне, знімають і замотують шию шарфом.

Можна перемелити на кавомол­ці 10 столових ложок морської солі. Налити вдвічі більше нерафінованої олії, перемішати із сіллю. Залишити на 12 год. Якщо є час, краще настояти один-два дні. Втирати вранці і ввечері в шию та передпліччя. Перші дні масажувати по 5 хвилин. Коли шкіра звикне до такого розігріву — 15 хвилин. Замотати теплим шарфом.

Швидшу дію має настойка. Змішати 300 мл спирту, 10 мл камфорного спирту, 10 мл йоду. Подрібнити 10 таб­леток анальгіну. Перемішати і поставити в темне місце на три тижні. Сумішшю мастити шию чи поперек на ніч. Обв'язати вовняною хусткою або шарфом, щоб зберігалося тепло.

Читайте також: М'які п'ятки можна зробити вдома за одну ніч

"Навіть якщо перестало "стріляти", треба кілька днів потримати шию в теплі, — говорить лікар. — Носити шарфи. Якщо вдень це не завжди виходить, то хоча б уночі, щоб м'язи прогрілися і відновилися".

Зараз ви читаєте новину «"Коли продуло шию, не можна пити знеболюючі", - терапевт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути