вівторок, 26 лютого 2013 10:07

"Нафтогаз" хоче купити цього року лише 18 мільярдів кубів російського газу

"Нафтогаз" хоче купити цього року лише 18 мільярдів кубів російського газу
Фото: rospres.com

Національна акціонерна компанія (НАК) "Нафтогаз України" планує 2013 року закупити у російського "Газпрому" 18-20 млрд куб. м газу.

Про це сьогодні повідомив журналістам заступник голови НАК Вадим Чупрун.

"Закупимо 18-20 мільярдів кубометрів. Ми їх ("Газпром") попередили, що менше братимемо. А от як вийде - побачимо", - сказав він.

Чупрун додав, що з поточного опалювального сезону Україна вийде з "хорошими залишками" газу в підземних сховищах.

Нагадаємо, через небажання Росії переглядати цінові параметри газового контракту Україна оголосила курс на диверсифікацію енергопостачань і збільшення власного газовидобутку. Базовий сценарій проекту оновленої Енергетичної стратегії України на період до 2030 року передбачає зростання річного внутрішнього видобутку газу до цього року до 44,4 млрд куб. м і скорочення його імпорту до 5 млрд куб. м.

Україна в 2012 році скоротила імпорт природного газу на 26,5% (на 11 млрд 863,9 млн куб. м) порівняно з 2011 роком - до 32 млрд 939,3 млн куб. м. Практично весь цей обсяг газу імпортований з Росії "Нафтогазом" і підконтрольною Дмитру Фірташу OstChem Holding Limited (Кіпр).

"Нафтогаз" імпортував минулого року 24,9 млрд куб. м російського газу за контрактом з "Газпромом" і 53 млн куб. м по реверсної схемою відповідно до контракту з RWE (Німеччина).

При цьому в грудні 2012 року "Нафтогаз" імпортував природний газ з Німеччини за ціною $407,5 за 1 тис. куб. м, тоді як середня ціна російського природного газу, імпортованого в грудні 2012 року НАК і OstChem, становила $429,3 за 1 тис. куб. м.

Зараз ви читаєте новину «"Нафтогаз" хоче купити цього року лише 18 мільярдів кубів російського газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути