четвер, 21 лютого 2013 09:16

"Нафтогаз" програв у Стокгольмі судовий спір на $3,9 мільярда

"Нафтогаз" програв у Стокгольмі судовий спір на $3,9 мільярда
Фото: obozrevatel.com

Національна акціонерна компанія (НАК) "Нафтогаз України" програла судовий спір на $3,9 млрд.

Стокгольмський арбітражний суд зобов'язав монополію виконати контракт з італійським трейдером Italia Ukraina Gas і поставити йому 13,1 млрд куб. м газу за цінами 2003 року - $110 за тис. куб. м за нинішньою його вартістю у $416, пише "Комерсант-Україна" у публікації "Задушливий газ".

Суд також зобов'язав НАК заплатити газотрейдеру штраф у розмірі $12,7 млн ??за затримку постачань.

Контракт між IUGAS і "Нафтогазом" був підписаний в Києві заступником голови правління НАК Ігорем Вороніним і уповноваженим італійської компанії Андреа Міеле. Постачання газу планувалося здійснити в період з 1 січня 2004 року по 31 грудня 2013 року в обсязі 1,3 млрд куб. м на рік на умовах доставки в пункт прийому Великі Капушани на українсько-словацькому кордоні. У той час НАК одержувала туркменський газ по $50 за тис. куб. м, і монополія повинна була заробити на цих поставках близько $780 млн на рік.

/media/video/483567/1_483567.mp4

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мінфін залучив $126,7 мільйона на розміщенні ОВДП

Згідно з матеріалами суду, в 2004-2005 роках поставки газу за контрактом не проводилися. Причому в НАК це пов'язують з тим, що IUGAS не мала договору зі словацькою газотранспортною компанією SPP на його транспортування. Такий договір з'явився лише 2006 року, коли "Газпром" перекупив весь обсяг туркменського газу, що виключило можливість його купівлі Україною. Весь газ в країну стала імпортувати компанія RosUkrEnergo (на той момент 50% належало "Газпрому", 45% - Дмитру Фірташу, 5% - Івану Фурсіну), а продавали його через "УкрГаз-Енерго", що унеможливило виконання угоди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Туркменістан не продаватиме Україні дешевий газ - експерт

Офіційно в IUGAS і "Нафтогазі" рішення суду не коментують. Але джерело в НАК повідомило, що монополія не збирається виконувати контракт і виплачувати штраф, незважаючи на рішення Стокгольмського суду.

"Ми маємо повне право не виконувати це рішення, поки воно не буде підтверджено в українському суді", - сказав співрозмовник.

Він стверджує, що Італія була технічно не готова приймати газ, а у IUGAS навіть немає можливості забезпечити його збут. Крім того, в НАК пропонували італійському трейдеру виконати договір, переглянувши формулу і піднявши ціну газу. Але компанія відмовилася йти на поступки. Зараз в "Нафтогазі" готують зустрічний позов.

Зараз ви читаєте новину «"Нафтогаз" програв у Стокгольмі судовий спір на $3,9 мільярда». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

45

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути