четвер, 21 лютого 2013 19:52

"Нафтогаз" спростував інформацію про борг у $3,9 млрд італійській компанії

"Нафтогаз" спростував інформацію про борг у $3,9 млрд італійській компанії
За інформацією "Нафтогазу", Стокгольмський арбітраж рішення про стягнення з компанії боргу не ухвалював. Фото: zn.ua

НАК "Нафтогаз України" спростовує інформацію про прийняття Стокгольмським арбітражним судом рішення зобов'язати держхолдинг поставити 13,1 млрд куб. м природного газу італійської компанії Italia Ukraina Gas Spa (IUGAS).

"За результатами розгляду Стокгольмським арбітражним судом суперечки між італійською компанією IUGAS і НАК "Нафтогаз України" 19 жовтня 2010 року і 19 грудня 2012 року були прийняті рішення, згідно з якими рішення про стягнення з компанії "Нафтогаз України" 13,1 млрд куб. м природного газу на користь італійської компанії IUGAS не приймалося", - йдеться у поширеному в четвер прес-релізі держхолдингу.

За даними прес-служби НАК, Стокгольмський арбітраж визнав, що у період до 1 вересня 2008 року "Нафтогаз України" не несе відповідальності за нездійснення поставок природного газу в зв'язку з тим, що IUGAS не подавала заявок на його поставку.

За невиконання контрактних зобов'язань у період із 1 вересня 2008 року по 31 грудня 2010 року суд ухвалив рішення накласти штраф на НАК у розмірі $2,7 млн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нафтогаз" програв у Стокгольмі судовий спір на $3,9 мільярда

Згідно з прес-релізом, суд також вирішив, що у період 2011-2012 рр.. "Нафтогаз України" не несе відповідальності за нездійснення поставок природного газу в зв'язку з існуванням обставин, які були поза контролем компанії. Крім того, Стокгольмський арбітражний суд не ухвалював рішень щодо поставок природного газу в останній рік дії контракту - 2013-й.

Раніше з'явилася інформація, що Стокгольмський арбітраж зобов'язав НАК "Нафтогаз України" виконати підписаний 24 грудня 2003 року контракт з італійським трейдером Italia Ukraina Gas Spa і поставити йому 13,1 млрд кубометрів газу за цінами 2003 року. За розрахунками газети "Комерсант-Україна", таке рішення загрожувало держхолдингу втратами на суму $3,9 млрд.

Нагадаємо, умови договору між НАК і Italia Ukraina Gas передбачали поставки газу в період із 1 січня 2004 року по 31 грудня 2013 року в обсязі до 1,3 млрд кубометрів на рік.

Зараз ви читаєте новину «"Нафтогаз" спростував інформацію про борг у $3,9 млрд італійській компанії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути