Ексклюзиви
понеділок, 30 січня 2017 20:00

Військовий експерт розповів, хто найбільше постраждав від блокади Донбасу

Автор: Соцмережі
  Військовий експерт Дмитро Снегірьов
Військовий експерт Дмитро Снегірьов

Економічна блокада Донбасу вдарить по силовим структурам, бо потоки контрабанди поділені між усіма учасниками. А з активістів зроблять цапів-відбувайл.

Такий прогноз в інтерв'ю Gazeta.ua зробив військовий експерт Дмитро Снегірьов.

Кому вигідна економічна блокада Донбасу?

- Я можу сказати, кому вона не вигідна. Так званому "керівництву" ЛНР і корумпованим співробітникам СБУ на нашій території, які покривають терористів. Це виключно економічні інтереси Ахметова, який продовжує нав'язувати Україні свою гру.

А вигідно може бути і народним депутатам, які цю блокаду використають для піару свого імені. Фактично із громадської акції зроблять медійний проект, вивісять партійні гасла й свої прапори. З ветеранів АТО можуть зробити цапів-відбувайл. Тим паче, що вже пролунали заяви Туки про розблокування залізниці силовим шляхом. Під кийки потраплять активісти, бо найтупіший міліціонер не підніме руку на нардепа.

Як загалом можна її оцінити?

- Позитиву більш, ніж достатньо. Блокада – це не популістська акція. Нам розповідають, що не може економіка Україна жити без донбаського антрацитового вугілля. А видобувають його на незаконних копалинах ДНР в районі міста Антрацит. В Україні лише сім ТЕС працюють на антрациті. Дві із них знаходяться в західному регіоні. Чомусь до 2011 року вони успішно працювали на місцевому вугіллі. А потім їх приватизував олігарх Ахметов і раптом виявилося, що цим ТЕС потрібен лише донбаський антрацит, який і видобували на копальнях Ахметова. Це удар по його економічним інтересам і по "хворому місцю" бойовиків, які не отримають за це вугілля грошей. Але найбільший позитив у тому, що знову привернута увага до вугільної проблеми. Економічна блокада показала, що Україна не так уже й залежна від вугілля,що це минула епоха.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учасники блокади Донбасу погрожують знищити магістралі

Хто має займатися цією проблемою: активісти чи держава?

- Зараз бачимо спекуляцію й залякування активістів. Зокрема, ветеранів АТО. Але всі вже забули, що саме волонтерська група "Ендрю" затримала півтора роки тому ешелон із ювеліркою, який йшов із ЛНР. Це все підпільно вироблялося на заводі у Ровеньках. І були названі конкретні прізвища: наприклад, полковник СБУ Клименко Юрій Юрійович,який чомусь і досі працює на своїй посаді.

Чого можуть домогтися учасники економічної блокади, якщо відкинути політичну складову?

- Замість СБУ, яка здійснювала контроль за перевезенням вантажів з неокупованої на окуповану територію зараз цим буде займатися ДФС (Державна фіскальна служба України - ред.). Другий позитивний момент - 25 січня біля Ясинуватої затримали потяг із півтонни контрабандного вугілля із ДНР. Під ним був контрабандний тютюн. Економічна блокада підтвердила важливу версію про те, що під виглядом поставок вугілля в Україну ізДНР і ЛНР вивозять контрафактний тютюн, горілку, ліки та золоті банківські злитки.

Що має зробити держава в цій ситуації?

- Найперше – дати чітку відповідь на питання, хто дозволив закупати у терористів вугілля й експортувати його в Польшу та Чехію. А замість цього влада перейшла на фактичне цькування ветеранів АТО. Але це хибна тактика, бо тоді вже мова йде про вибіркове правосуддя. Чомусь проти тих, хто півтора роки напряму контролювали потоки контрабанди кримінальних справ не порушили. Найкраще для держави – прийняти кадрові рішення по керівникам силових структур, які прикривали контрабандистів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вугілля з окупованого Донбасу продовжать возити в Україну

А ще – прийняти саме політичне рішення по факту торгівлі з окупованими територіями. Її не може бути в принципі. А не так, як роблять Черниш і Тука, заперечуючи сам термін "окуповані території". Якщо вони вважають, що це територія України, то нехай пояснять, що там роблять п'ять тисяч російських кадровиків і ще сорок тисяч найманців.

Повинна бути політика, спрямована на ліквідацію контрабанди. Це не робиться таким явочним порядком: захотіли, пішли й заблокували для того, щоб отримати якісь політичні дивіденди. Через день усі ці шпаринки відкриються й контрабандні потяги підуть, як і ходили. Це не вирішить проблему. Блокада 25 січня, коли зупинили потяг із контрабандою, – це привернення уваги суспільства й ЗМІ у першу чергу до політиків, а не до проблеми.

Зараз ви читаєте новину «Військовий експерт розповів, хто найбільше постраждав від блокади Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути