вівторок, 23 квітня 2013 11:15

В тернопільському архіві відкрили виставку художника-самоука
7

Фото: Фото: Олена Дзік

Виставку гравюр із видами давнього та сучасного Тернополя відкрили у Тернопільському обласному державному архіві. В експозиції представлені 22 роботи місцевого художника Миколи Гілевського, який працює під псевдонімом Нікаса Почаївського.

Присвятили її одразу двом річницям, що випали на один день з різницею у кілька століть - річниці з дня заснування міста та річниці його визволення від німецько-фашистських загарбників.

"Щоб виставка весь час не повторювалася, ми вирішили підійти нестандартно. Доля звела мене з самоуком, художніком-графіком Миколою Гілевським, який собі обрав творчий псевдонім Нікас Почаївський. І я подумав, чому б і ні? Він належить до числа невизнаних митців - не є ні професійним художником, ні членом спілки художників і тому не має можливості виставлятися у мистецьких закладах. Це наша перша співпраця. І виставка користується попитом у тернополян-- так набагато цікавіше, ніж давати старі фотографії", - розповів директор архіву Юрій Гумен.

За словами Гумена, на Тернопіль найкраще дивитися саме у чорно-білих тонах.

"На сучасний Тернопіль краще дивитися у вигляді гравюри – так сталося, що не вистачає грошей міської влади на його відродження. Хоч старих австрійських будинків не так багато, але, видно, є інші цілі і пріоритети у наших чиновників. Тому графіка – це те, що можна побачити якнайкраще. Бо стан більшості будівель міста викликає певні сумні нотки, а в графіці це виглядає чудово. Можна помилуватися видами у чорних і білих тонах", - зауважив Юрій Євгенович.

Художник робить гравюри на основі старих фотографій міста. Тож на виставці зібрані зображення не тільки існуючих, а й знищених у воєнний та післявоєнний час будівель. Це, зокрема, Парафіяльний костел, на місці якого нині універмаг, Єзуїтський костел, перероблений під швейну фабрику, та Стара синагога, на фундаменті якої побудували музучилище.

Зараз ви читаєте новину «В тернопільському архіві відкрили виставку художника-самоука». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі