понеділок, 22 квітня 2013 18:57

На фестивалі "Рутенія" створювали шрифти з ниток, мушель і конструктору
14

Фото: Фото: Ольга Богачевська

Протягом 19-21 квітня у столиці відбувався ІІІ міжнародний фестиваль каліграфії та типографії "Рутенія".

В Інституті декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. Михайла Бойчука проходили майстер-класи та лекції художників-каліграфів, зокрема Андрія Шевченка, Дмитра Растворцева, Покраса Лампаса, Вікторії та Віталіни Лопухіних та інших.

Гостей фестивалю вчили виготовляти артбук, українського скоропису, іранської та китайської каліграфії. Розповідали про загадки глаголиці, настінну каліграфію та особливості шрифтів, заснованих на каліграфії.

У неділю шрифтовий дизайнер та художник Кирило Ткачов розповів про мистецтво створення декоративних шрифтів у рекламних написах або летерінг. У своїй лекції він поділився секретами використання підручних матеріалів у летерингу. Художник поділився, як самотужки експериментував із предметами побуту у створені шрифту: від дитячих кубиків — до гумових рукавиць.

За словами Ткачова, у Європі чи Росії давно користуються підручними матеріалами для створення шрифтів на веб-сторінках чи для журнальних обкладинок.

"Це легкий, проте оригінальний метод. Втілення задуму ускладнює хіба що посередні навички фотографії. Для цього треба правильно виставити освітлення і вміло зафіксувати на зроблене на фотик, мабуть, тому в Україні такий спосіб створення шрифтів зустрічається рідко", - зазначає дизайнер.

Після лекції Кирило Ткачов провів майстер-клас з летерінгу. Учасники створювали власний шрифт із ниток, ґудзиків, стрічок, конструктору, пластиліну, мушель тощо. Завдяки підручним засобам створювали літери. Потім обрали найкращі варіанти і поєднали в абетку.

Зараз ви читаєте новину «На фестивалі "Рутенія" створювали шрифти з ниток, мушель і конструктору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі