Ексклюзиви
пʼятниця, 05 квітня 2013 14:01

У Києві пройде перший фестиваль українського артхаусного кіно "Повстання собак"
6

Гамер
Історія графомана

За п'ять днів покажуть чотири повнометражні картини та більше десятка короткометражок. Такий фестиваль - показ українського артхаусу - влаштовують вперше. 7 квітня фестиваль стартує з фільму українського режисера Олександра Шапіро "Останній день Євро".

Режисер Олег Філпенко, організатор події, назвав його метафорично - "Повстання собак". "Є такий фільм "Хвіст крутить собакою". Собака - це режисер. А сучасна кіноіндустрія крутить режисером як хоче і хто хоче. За логікою собака має вертіти хвостом. Тож це свого роду метафора" - пояснює Олег Філіпенко.

Формат фестивалю - фільми, які режисери зняли без допомоги держави, великих телеканалів і грошей іноземних кінематографічних фондів.

"Насправді не так багато є фільмів незалежних режисерів, але з того що дивився я відібрав найбільш кращі на мій погляд та розуміння кіно як такого, - говорить Олег Філіпенко. - Я орієнтувався не на тематичну складову, а виключно на художню та естетичну. Усі чотири повнометражні фільми - різні" .

Головний герой фільму "Гамер" Олега Сєнцова – підліток, якого усі називають Коссом. Він геній неолімпійської дисципліни – кіберспорту – однієї з небагатьох галузей, у якій українці добилися світових висот. Усе його реальне життя наче існує тільки для того, щоб обслуговувати його віртуальне альтер-его.

Фільм "Історія графомана" Олега Філіпенка складається з трьох новел, що розповідають про роль жінки в житті чоловіка, про призначення чоловіка, як творця, про його приховані страхи і розчарування. Автор всіх трьох новел фільму вигаданий персонаж Графоман.

А в документально-психологічній драмі "Презумпція згоди" Фархота Абдуллаєва цінність людського життя подана через страшний випадок з практики молодого лікаря у підмосковній лікарні. Фільм заснований на реальних подіях. Зняли його за три тижні.

"От приміром фільм Фархота Абдулаєва, який буде показаний як "гість фестивалю". Я познайомився з режисером на одному з фестивалів. Перш ніж подивитися його фільм - читав про що він. Там історія, якщо її розповідати, банальна і не дуже приваблива. Йдеться про азербайджанця, який приїхав в Підмосков'є і йому було важко знайти контакт з росіянами, бо він азербайджанець. Але коли подивився фільм зрозумів, що все це зроблено по-новому, талановито, тонко, психологічно, по-людському. Там нема нічого такого плакатного і шаблонного, поверхового. Цим мене і привабив".

Усі сеанси в кінотеатрі "Кінопанорама" починаються о 19:00. 7 квітня - прем'єра фільму Олександра Шапіро "Останній день Євро", 8 квітня - прем'єра фільму Олега Філіпенка "Історії графомана", 9 квітня - фільм Олега Сєнцова "Гамер", 10 квітня - фільм Фархота Абдуллаєва "Презумпція згоди" (Росія-Таджикистан).

А 11 квітня - повноцінний "Відкритий майданчик". Кількість короткометражних фільмів цього дня уже розраховано на 4 години. Єдина доцільність в порядку показу така: від самого короткого метра до найдовшого. До того ж кожен, хто хоче, може показати свою короткометражку, якщо вона відповідає формату артхаусного фестивалю. Зокрема цього дня покажуть стрічки - Дмитра Юдіна "Love and thirst", Дмитра Горбунова "Стереоефект", Жанни Довгич "Труси", Дмитра Сухолиткого-Собчука "Нитка", Антоніни Ноябрьової "День незалежності", Марини Гришай "Хребці", Тихона Тихомирова "День 7305" та інші.

Зараз ви читаєте новину «У Києві пройде перший фестиваль українського артхаусного кіно "Повстання собак"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі