четвер, 14 лютого 2013 11:46

Хворих вагітних труять небезпечними ліками

Киянка Надія Гончар хвора на фенілкетонурію - це вроджена невиліковна недуга від якої в організмі зовсім не засвоюється білок. Держава безкоштовно виділяє жінці замінник амінокислот - це "Тетрофен 70". Проте вона скаржиться, що від них почувається дуже погано. Ліки викликають страшну слабкість, нудоту, випадіння волосся, розшарування нігтів, ноги зводить у судомах. Про це вона розповіла у інтерв'ю кореспонденту Gazeta.ua.

За словами Надії Гончар, вона мала серйозні проблеми під час вагітності. Коли припинила приймати "Тетрафен", решту вагітності почувалась нормально.

"Нудило від "Тетрафену" постійно. Мало того, що він противний, смердить, так ще й камінчики потрапляють. Не розумієш чи то зуб розкришився, чи якийсь камінчик потрапив. П'єш той "Тетрафен", то рвати хочеться, усередині все пече. Раніше думала, що то через вагітність. Але коли припинила пити перестало нудити", - розповіла Надія Гончар.

Автор: Фото: Наталія Шестопал
 

Хворі на фенілкетонурію змушені постійно приймати синтетичні білки, бо організм не розщеплює природних. Хворим дітям до 18 років і вагітним держава виділяє ліки безкоштовно. Раніше видавали "Тетрафен 40", зараз — вдосконалений "Тетрафен 70". Дозу для кожного визначає лікар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лікарські препарати для гіпертоніків подешевшають на 10%

"Щодня мушу з'їсти 90 грамів. Якщо не з'їм — то можу просто впасти на вулиці. Але і їсти неможливо. З'їси — нудить, ноги страшно крутить. Стаєш, як кам'яна, піднятися з ліжка не можеш, ходити важко. Хоч трісни, а нічого не зробиш. Спробувала інший німецький білок, все пройшло", - скаржиться дівчина.

Президент благодійної організації "Об'єднання батьків дітей, хворих на фенілкетонурію "Покоління" Наталія Тимощук вирішила перевірити ліки "Тетрафен 70". Препарат передали на незалежну експертизу до Латвії, у лабораторію Наукового інституту безпеки продуктів харчування, здоров'я тварин і довкілля "Біор".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інваліди та онкохворі вимагають відмінити ліцензування іноземних препаратів

"В українських лабораторіях робити експертизу нема сенсу. Якщо щось і знайдуть погане, то ніколи не скажуть. У січні прийшли результати, англійською мовою. У препараті знайшли солі важких металів, перевищений вміст кадмію, який провокує онкозахворювання, жир, який не засвоюється хворими. У "Тетрафені 40", який ми раніше досліджували у Голландії, виявили фенілаланін, який взагалі протипоказаний хворим і не має міститись у препараті. Експертиза встановила, що препарати вкрай шкідливі", - розповіла Наталія Тимощук.

Автор: Фото надані Наталією Тимощук
 

 

Зараз ви читаєте новину «Хворих вагітних труять небезпечними ліками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути