середа, 13 лютого 2013 10:13

Держава запевняє, що ліцензування імпортних ліків - це формальність

Держава запевняє, що ліцензування імпортних ліків - це формальність
Фото: society.lb.ua

Українські пацієнти вимагають скасувати закон який з 1 березня вводить додаткове ліцензування іноземних препаратів. 35-річний Дмитро Шерембей, хворий на ВІЧ 10 років приймає антиретровірусну терапію. Він прогнозує що з прийняттям закону іноземні ліки подорожчають на 15% - 40%

"Всі фармакологічні компанії заявили що всі видатки пов'язані з ліцензуванням вкладуть у вартість препарату, - розповідає Дмитро Шерембей, представник "Консультативної ради товариств по питанням доступу до ліків в Україні". - Я живу з хронічним захворюванням вірусом імунодефіциту кожного дня приймаю таблетки. 94% антиретровірусних препаратів - імпортні. П'яту частину ліків ми купляємо на чорному ринку. Вже зараз у аптеках черги, люди не можуть купити іноземний препарат. А що буде потім?"

Олексій Соловьов голова держслужби по контролю за ліками МОЗ України розповідає, що введення ліцензії повинні наблизити український ринок ліків до європейських вимог. Закон, якій змінює умови продажу лікарських засобів в Україні був прийнятий ще у липні минулого року. За ним ліцензуватися буде кожна партія ліків, які потрапляє в Україну.

"Не може бути так, щоб один препарат контролювався тільки один раз, - розповідає Олексій Соловьов, 41 рік. - Оскільки його якісні характеристики можуть змінитися на будь-якому етапі транспортування, зберігання на складах. Та етапі торгівлі та під час застосування у медичних закладах.

Частково зміни почнуть діяти з 1 березня. Відстрочку дали фармацевтичним компаніям, щоб вони змогли пройти процедуру реєстрації і ліцензування.

"Нічого складного для виконання у ліцензуванні немає. Той ажіотаж, який створений у країні - на руку тільки крупним фармацевтичним компаніям. Тільки вони отримують додатковий дохід тільки через те, що громадяни України почувши про те, що з 1 березня не буде ліків побігли купляти іноземні препарати в аптеки. Насправді зараз на складах знаходиться 3-4 місячний запас ліків. Дефіциту не буде. Жоден препарат не постраждає і не застрягне на митниці. Якщо ліцензування імпорту призведе до подорожчання медичних засобів я залишу свій пост", - каже Олексій Соловьов.

Представники організацій, які об'єднують хворих хронічними захворюваннями, чиновникам не вірять.

"Минулого року на таможні затримали препарат для ВІЧ-позитивних дітей, тільки через те, що документи були написані 14-м шрифтом замість 12-го, - розповідає Дмитро Шерембей, - Можна тільки уявити як вони будуть себе поводити, коли з початку наступного місяця вимагатимуть ліцензію. В Україні і так найскладніша процедура для реєстрації ліків. Думаю, цей закон прийняли тому, що комусь потрібні додаткові гроші.

 

Зараз ви читаєте новину «Держава запевняє, що ліцензування імпортних ліків - це формальність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути