вівторок, 21 серпня 2012 13:51

Лікарські препарати для гіпертоніків подешевшають на 10%

Лікарські препарати для гіпертоніків подешевшають на 10%
Фото: ukurier.gov.ua

По всій території України запрацював другий етап пілотного проекту Міністерства охорони здоров'я, згідно якого на 10% подешевшають 243 препарати проти гіпертонії. Серед них еналаприл, лізиноприл, бісопролол, метопролол, небіволол та ніфедипін. Держава частково компенсуватиме хворим вартість вітчизняних ліків. Про це на прес-конференції заявив заступник міністра охорони здоров'я Роман Богачев.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перелом гомілки лікували бішофітом

"Лікар виписуватиме рецепт не на торгову назву ліків, а на міжнародну не запатентовану назву. Хворий отримає консультацію в аптеці про те, який препарат придбати -  закордонний дорожчий чи вітчизняний дешевший, доплатить частину вартості препарату. Аптека ж збиратиме рецепти і здаватиме їх в управління охорони здоров'я, потім отримає за них компенсацію. Це буде диференційовано - на менш дорогі вітчизняні засоби компенсація буде більшою, а на дорогі імпортні - відсоток компенсації буде меншим", - сказав він.

Чиновник зазначив, що жодних договорів МОЗ чи місцеві управління охорони здоров'я з аптеками укладати не будуть. Аптеки самі визначатимуть, чи хочуть вони брати участь в цьому експерименті чи ні. Міністерство покладається на їхню соціальну відповідальність. Якщо у аптеці хворому відмовили у консультації, то МОЗ просить громадян телефонувати на гарячу лінію за номером: (044) 200 07 80. В регіонах працюють свої гарячі лінії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Швидка допомога стане вибірковою

Василь Нетяженко, член-кореспондент Академії медичних наук зазначив, що в Україні нараховується 12 млн хворих на гіпертонію. Уряд очікує, що в аптеки найближчим часом звернуться близько 40% з них.

"Речовина еналоприл входить до 40 видів препаратів, які коштують від десяти до тридцяти гривень. Ціни на вітчизняні препарати завдяки новій програмі зменшаться на 2-3 гривні. Зараз в Україні є 12 тисяч аптек. Всі вони повинні співпрацювати з державою на благо громадян. Зараз найкраще розяснювальна робота ведеться у Полтавській, Закарпатській та Чернігівській областях", - розповів Василь Нетяженко.

МОЗ оцінює приблизно в 300 млн грн потребу в фінансуванні до кінця 2012 року програми часткової компенсації вартості ліків від гіпертонічної хвороби, механізм якої, як очікується, буде відпрацьований восени.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сердечникам треба частіше перевіряти зір

"Зараз Мінфін, Мінекономіки, Мінсоцполітики та інші органи державної влади розраховують розмір компенсації. У вересні Мінфін має вирішити скільки відсотків йтиме з держбюджету, а скільки з місцевих бюджетів. Сподіваємося, що компенсація надаватиметься всім категоріям громадян, всім хворим, але це вже буде рішення Кабміну", - додав Роман Богачов.

Він також відзначив успішність проведення першого етапу проекту по впровадженню держрегулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою, в результаті якого аптеки знизили ціни на дану категорію ліків. Кабмін України постановою № 762 від 13 серпня 2012 року обмежив роздрібні надбавки на обов'язковий мінімальний асортимент соціально-орієнтованих лікарських засобів і виробів медичного призначення 37, 5%-ми їх закупівельної ціни. При цьому постачальницько-збутові надбавки на такі ліки повинні складати не більше 12% їх оптово-відпускної ціни. Мінімальний асортимент соціально-орієнтованих лікарських засобів визначає МОЗ.

Зараз ви читаєте новину «Лікарські препарати для гіпертоніків подешевшають на 10%». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути