понеділок, 30 січня 2006 19:51

Сімейні лікарі безкоштовно приймають усіх

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Завідувач відділення сімейної медицини Володимир Кривенок розповідає про ліки для невідкладної допомоги
Завідувач відділення сімейної медицини Володимир Кривенок розповідає про ліки для невідкладної допомоги

Поліклініка сімейного лікаря "Русанівка" на перший погляд дуже схожа на звичайну районну. Однак згодом розумієш різницю: біля кабінетів немає черг, у коридорах панує тиша.

У кабінеті сімейного лікаря є всього потроху: у шафі — ліки для невідкладної допомоги, на полиці — великий шприц для промивання вух, як у "Кавказькій полонянці", на стіні — плакат для перевірки зору, в кутку — кушетка, накрита простирадлом зі штампом "МОЗ України".

— Програму сімейної медицини у столиці ми почали впроваджувати п"ять років тому, — розповідає завідувач відділення сімейної медицини Володимир Кривенок, 35 років, — Спочатку працювали в режимі дільничної лікарні. Нині маємо сім"ї-пацієнти з Харківського та Оболонського районів.

На поличці великий шприц, як у "Кавказькій полонянці"

До сімейних лікарів без запису може прийти будь-хто незалежно від місця реєстрації. Лікаря можна викликати й додому. За допомогою звертаються переважно мешканці Русанівки. У кожного терапевта поліклініки є 700–800 "підопічних" сімей. Обслуговування для всіх безкоштовне.

— За світовою статистикою, сімейний лікар має надавати першу допомогу у 80% випадків, і лише у 20% — допомагають "вузькі" спеціалісти, — продовжує лікар. — У нас все навпаки: люди не звикли довіряти всю свою родину одному фахівцеві. Пацієнти за звичкою звертаються до профільних спеціалістів, які працюють у різних медичних закладах.

У поліклініці намагаються залучити до оглядів та лікування всю родину. Кажуть, на хворобу треба дивитися через призму сім"ї — так легше лікувати хронічні і спадкові недуги.

— Найчастіше пацієнти звертаються з простудними та серцево-судинними проблемами — ішемічна хвороба серця, гіпертонія, — розповідає Володимир Кривенок. — На другому місці нервові розлади: мігрені, вегетативна дисфункція та синдром менеджера — розлад, спровокований хронічним стресовим навантаженням та прискоренням ритму життя. Маємо й новинку — синдром китайських ресторанів: сильний головний біль, який провокує харчова добавка глутамат натрію.

Чоловікам після 45 треба щоденно з"їдати жменьку гарбузового насіння

Щоб зменшити ризик захворювань, лікар порадив дотримуватися режиму, висиплятися, не зловживати алкогольними напоями та якісно харчуватися. А також не експериментувати з ліками:

— Наші люди звикли самолікуватися, аж поки не заженуть хворобу в хронічну форму. Тоді вже йдуть до лікаря і просять, щоб допоміг.

Не менша проблема — заміни ліків на аналогічні, але дешевші. Намагаючись зекономити, пацієнти забувають, що пігулки прописують зважаючи на те, як у людини працює серце, нирки, печінка.

— У продуктовому магазині є багато сортів "Лікарської" ковбаси, — каже Володимир Іванович. — Вона може коштувати від 20 грн до 35 грн, хоч майже однакова на вигляд. Але її якість і смак залежать від складників, сорту м"яса, приправ. Так само і з ліками. Дженерики — таблетки, дешевші за оригінальні, але вони мають побічні ефекти й підходять не всім.

Лікар порадив із профілактичної метою вживати мед, продукти бджільництва, трав"яні чаї. А чоловікам після 45 — щоденно з"їдати жменьку гарбузового насіння.




Найбільше сімейних лікарів — на Харківщині


Найбільше сімейних лікарів у Харківській області — 750. У Закарпатській — 350. Приблизно по 60–80 лікарів працюють у Києві, Донецьку та Дніпропетровську.

Найменше сімейних лікарів у Криму — всього 27.

Політики обстежуються у "Феофанії"

Серед політиків найбільшою популярністю користується київська клінічна лікарня "Феофанія". Тут, зокрема, лікувалися Леонід Кучма, Віктор Ющенко, Віктор Янукович, Володимир Литвин та Оксана Білозір.
А от футболісти "Динамо", представники політичної партії СДПУ(о) та ведучі "Нового каналу" для поправки здоров"я обирають клініку "Борис".
Актори та співаки омолоджуються у Центрі лазерної естетики "Роміталь". У його холі висять листи-подяки від Ольги Сумської, Наталії Могилевської та Світлани Леонтьєвої.

Зараз ви читаєте новину «Сімейні лікарі безкоштовно приймають усіх». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути