вівторок, 11 жовтня 2016 05:05

"Ефективний менеджер досягне результату в будь-якій галузі"

Автор: фото надане прес-службою Сергія Рибалки
  Голова комітету Верховної Ради з питань фінансової політики й банківської діяльності, член фракції Радикальної партії Сергій Рибалка: ”45 відсотків банківської системи обвалилися за останні два роки. Реформи, на які ми чекали, затягуються”
Голова комітету Верховної Ради з питань фінансової політики й банківської діяльності, член фракції Радикальної партії Сергій Рибалка: ”45 відсотків банківської системи обвалилися за останні два роки. Реформи, на які ми чекали, затягуються”

Нардеп Сергій Рибалка розповідає про досвід, який приніс із підприємницького середовища в політику.

Цієї осені минає два роки з часу обрання нового складу парламенту. Порівняно з попередніми скликаннями, до сесійної зали прийшло набагато більше молодих політиків — із бізнесу, журналістики, громадських організацій. Багатьом із них довелося займатися питаннями, з якими раніше не стикалися. Голова комітету Верховної Ради з питань фінансової політики й банківської діяльності, член фракції Радикальної партії Сергій Рибалка, 38 років, до обрання народним депутатом входив до керівництва найбільшої компанії з виробництва снеків (з англійської — "легкі закуски". Продукти для швидкого й легкого втамування голоду, закуски, які їдять не полишаючи справ, на ходу. — ГПУ). Проте кардинальною зміну роду діяльності не вважає.

Чому, працюючи в успішному бізнесі, ви вирішили йти у велику політику?

— За часів екс-президента Віктора Януковича я на собі відчув, як у нашої сім'ї намагалися забрати бізнес. Я побудував його "з нуля", почувався успішним підприємцем. І тут його стали забирати "по бєспрєдєлу", через фабрикування кримінальних справ, підкидання зброї, наркотиків. Я ніколи не чекав, що, маючи владу і гроші, можна просто розтоптати чесних людей, змусити їх поїхати з рідної країни. Зрозумів — коли в цій країні ти хочеш щось змінити, треба почати з себе. Спочатку подумав, чи не кинути все і поїхати за кордон. Але коли почалася Революція гідності, вирішив: якщо люди поклали життя за кращі цінності, за гідне життя для всіх нас, треба долучатися до процесу змін. І слід докладати до цього серйозні зусилля. Тоді вирішив піти в політику.

Я хотів би підштовхнути ті зміни на краще, яких давно чекають громадяни України.

Які були ваші перші думки, коли ви потрапили у Верховну Раду?

— Депутатом Верховної Ради я став уперше, а депутатом міської ради був два скликання. Спочатку, і тоді в Дніпрі, і згодом у Києві, була ейфорія. Потім настають важкі будні. Ось тут важливо сконцентруватися, чітко поставити цілі й завдання, залежно від того, в якій галузі ти пра­цюєш. Так сталося, що я займаюся фінансово-банківським напрямком. Очолюю комітет, хоча доти досвіду роботи в фінансово-банківській сфері не мав.

Це один із проблемних напрямків, враховуючи стан банківського сектора. Чи не було бажання все це кинути і "відсидітися" за мандатом?

— Такі думки можуть відвідувати людину час від часу, але слабкий із цим погодиться, а сильний здолає труднощі й піде далі. В день мого призначення на цю посаду з вікна свого кабінету побачив мітинг валютних позичальників. І досі, на жаль, питання не вирішене. Незважаючи на наші неймовірні зусилля, знайти компроміс між вимогами позичальників, що опинилися в кредитному рабстві, і позицією банків досі не вдалося. І таких викликів безліч. Напрямок, над яким працює комітет, складний. 45% банківської системи обвалилися за останні два роки. Реформи, на які ми чекали, і яких я очікував якнайшвидше, затягуються. Але ми не опускатимемо руки, адже чітко знаємо наші цілі й завдання. Ми вже не чекаємо від влади правильних ідей, ми самі створюємо системні пропозиції. Приміром, на базі нашого комітету ми розробили стратегію розвитку фінансово-банківської системи до 2020 року. Як альтернативу хибному курсу НБУ.

Як це було сприйнято в банківському середовищі? Як можна підготувати якісний документ, не володіючи глибоко сферою?

— Якщо менеджер ефективний, то галузь не важлива. Головне — стратегічний підхід. Мені дуже хотілося б, щоб у нашої країни був національний план розвитку на три-п'ять років, і ми без паніки йшли за цим планом до поставленого завдання. А саме — приріст ВВП, підвищення зарплат, пенсій, соціальних стандартів. Тому що люди в нас доведені "до ручки".

Повертаючись до валютних позичальників. Вони, можливо, і хотіли б платити, але нема з чого, адже гривня знецінилася уп'ятеро. І кредити, які вони брали у валюті, виплатити нереально.

У кожній галузі має бути дорожня карта. І ми в банківському комітеті стали першими, хто її розробив для своєї галузі. Залучили кращих фахівців, експертів, учених, колишніх і нинішніх банкірів, працівників Нацбанку. Це була колективна праця, неодноразові обговорення на круглих столах і конференціях. У доопрацюванні документа взяли участь більше десятка наукових інститутів і профільних асоціацій. А потім стратегія була затверджена на засіданні комітету й рекомендована урядові, парламенту й Нацбанку для впровадження в практику.

Як поставилися до вашої діяльності в Національному банку?

— Нацбанк був не в захваті. Адже ми вперше, мабуть, за весь час незалежності систематизували всі його прорахунки й недопрацювання. Вказали регулювальникові на помилки й запропонували посилити контроль і підвищити прозорість його діяльності. На жаль, сьогодні окрім конт­ролю над грошовими потоками, "чищення банківської системи" й перерозподілу власності, реформ фінансово-банківського сектора немає. Підприємства вимушені брати кредит під 30% річних. Хоча прораховано, що будь-які кредити вище 10% неможливо виправдати у разі довгострокових проектів. Наприклад, при створенні складних, високотехнологічних виробництв. Це одна з причин, чому Україна втрачає свої технології. Все більше продає сировину, і все менше — складної продукції. У підсумку ми залежимо від коливань світових цін на сировину, маємо глибокі валютні й загальноекономічні кризи.

Тому ми запропонували системно активізувати кредитування через зміну загальної політики Нацбанку, а також через спеціальні державні інструменти. Наприклад, через Банк реконструкції й розвитку, дешеві кредити для пріоритетних галузей. Це — реальні вітчизняні виробники, що випускають інноваційні товари. Тонна руди сьогодні коштує 60–70 доларів, а тонна айфонів — 6–7 мільйонів. Доки ми продаватимемо природні багатства, залишатимемося жебраками. А коли створимо умови для розвитку власних технологій, Україна зможе стати процвітаючою.

Який досвід із підприємницького середовища ви принесли в політику?

— По-перше, мені зрозумілі проблеми бізнесу й причини, які заважають розвиватися дрібним і середнім підприємцям. Це і бар'єри з боку правоохоронних органів, і податкова політика, і дефіцит кредитних коштів.

По-друге, в мене є досвід організації масштабних проектів, антикризової роботи, розробки стратегічних планів. У бізнесі без стратегії, без системного підходу ніхто не працює. А в нас країна фактично без керма і без вітрил рухається в невідомому напрямі. Ухвалюються лише ситуативні рішення.

По-третє, є досвід організації команди під конкретні завдання. Тому що людина не може розбиратися у всіх галузях однаково глибоко. Але знайти тямущих вузькопрофільних фахівців — важливе вміння для ефективного менеджера.

Не розчарувалися в політиці?

— Ні. Звичайно, за три роки в нас і в моєї сім'ї сталося дуже багато подій. Зокрема, і через те, що я став членом опозиційної Радикальної партії, очолив обласний осередок у Дніпрі. У нас чітка позиція щодо тарифів, офшорів, ми блокуємо трибуни. Нас часто зраджували. Багато хто не витримав натиск режиму Януковича. Але я ставлюся до цього по-філософськи. Не всі люди сильні, не всі "стрижневі". Є люди слабкі й податливі. Добре, що "лушпиння", що оточувало мене, обсипалося. Залишилися насправді вірні й віддані. На них можна розраховувати в будь-яку пору дня і ночі.

Сформулюйте свою мету в політиці і в житті.

— Мені хотілося б, аби українці гордилися тим, що вони гідно живуть у своїй країні. Закони й правила гри мають бути однаковими для всіх. Звичайно, мрію, щоб наші пенсіонери, як європейські або американські, могли дозволити собі подорожувати. А не думали, як їм вижити на свої пенсії, де знайти кошти на харчування і на ліки. Я вже не кажу про якісь великі покупки. Як політик я докладатиму всіх зусиль, щоб ці мрії стали метою для всієї країни і втілилися в реальність.

Здобув освіту металурга і юриста

Сергій Рибалка родом із Дніпра. Має дві вищі освіти — закінчив Національну металургійну академію за фахом "Металургія чорних металів" і Юридичну академію МВС за фахом "Правознавство".

Працював у бізнесі, був депутатом Дніпропетровської міськради двох скликань, працював заступником голови Національного агентства з питань підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату з футболу Євро-2012 та заступником міністра охорони навколишнього природного середовища.

Сім'я Рибалки має відношення до корпорації S. Group, яка випускає закуски SEMKI, Snekkin, "Козацька слава", "Мачо".

Зараз ви читаєте новину «"Ефективний менеджер досягне результату в будь-якій галузі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути