Ексклюзиви
вівторок, 24 січня 2017 00:30

"У нас будуть два прості правила. Купувати американське й наймати американців"
2

45-й президент США Дональд Трамп сидить під час церемонії інавгурації у ­Вашингтоні. Позаду —  його дружина Меланія
Офіціанти накривають столи до інавгураційного обіду президента Дональда Трампа 20 січня. Гостей частували трьома основними стравами. Першими подали північноатлантичних омарів і креветки з шафрановим соусом і арахісовою крихтою. До них запропонують Шардоне врожаю 2013 року. Потім пригощали яловичиною на грилі в темному шоколаді з ялівцевою підливою і картопляним гратеном. До м’яса пили червоне каліфорнійське Каберне Совіньон 2012 року. На десерт — шоколадне суфле і ванільне морозиво з вишнею

20 січня у США відбулася інавгурація 70-річного Дональда Трампа. Клявся на двох Бібліях — тій, на якій складав присягу 16-й президент республіканець Авраам Лінкольн, і на власній, що має з дитинства.

Святкування тривали три дні. На них витратили $200 млн. Розпочалися у четвер. Трамп із родиною відвідали Меморіал загиблих військових. Увечері приїхали на перед­інавгураційну вечерю. Розіслали запрошення на неї всім спонсорам і команді політика. Запросили й артистів, які виступали на церемонії наступного дня. Квитки можна було купити. Коштували від $100 тис.

У своїй промові Трамп подякував спонсорам і родині. Сказав, що Гілларі Клінтон розуміла, що програє.

— За два тижні до виборів вони скасували святкові феєрверки. Вони витратили на них 7 мільйонів і скасували. Бо історія неодноразово демонструвала, що коли ти програєш, тобі не до салютів. Нам дуже потрібна була ця перемога.

У п'ятницю з родиною відвідав службу в церкві. Потім Трамп і віце-президент Майк Пенс із дружинами поїхали на чаювання у Білий дім з Обамами і Джо Байденом. Після цього вирушили в Капітолій.

Понад 50 сенаторів від Демократичної партії бойкотували церемонію. Гілларі і Білл Клінтони відвідали її. Також прийшли дві перші дружини Трампа. 46-річна Меланія була у блакитному кашеміровому пальто від Ральфа Лорена. Два дизайнери, які шили для Мішель Обами, відмовилися співпрацювати з новою першою леді.

На інавгурацію з України приїхали співачка Оксана Білозір, народні депутати Борислав Береза, Вадим Новинський, Олександр Вілкул, Микола Скорик, Георгій Логвинський, Павло Унгурян, депутат Дніпропетровської облради Олег Кришін, екс-голова Адміністрації президента часів Януковича Сергій Льовочкін, представники Адміністрації президента Віталій Ковальчук і Олексій Філатов. На інавгурації також побували екс-генпрокурор Віктор Шокін, колишній губернатор Одещини Міхеіл Саакашвілі. Квитки на церемонію коштували від $25 тис. Частину безкоштовно розповсюджували через Палату представників. Заявку треба було залишити на інавгураційному сайті.

Після виголошення клятви відбувся військовий парад.

Гімн виконувала співачка українського походження 16-річна Джекі Іванко. На заходи охорони витратили $100 млн.

У промові під час обіду Трамп сказав, що для нього великою честю є те, що на церемонію прийшли Білл і Гілларі Клінтони.

— Я боротимуся за американців з кожним подихом. І я ніколи не підведу вас, — продовжив президент. — У нас будуть два прості правила. Купувати американське й наймати американців.

Церемонію відвідали від 700 до 900 тис. людей, за різними оцінками. По телевізору її дивилися 31 млн глядачів — на 11 млн більше, ніж інавгурацію Обами чотири роки тому. Коли він виграв вибори вперше, інавгурацію подивилися 38 млн американців.

Після церемонії Трампи відвідали три бали — два офіційні та вечір військових.

Коротко

У суботу, 21 січня, у 600 містах США відбулися протести проти Трампа "Хода жінок". На них вийшли 2,5 млн людей.

У Вашингтоні на захід прийшли більше людей, ніж на інавгурацію — 1 млн зазначають у ЗМІ. Марші відвідали акторки Джулія Робертс, Скарлетт Йоганссон, Шарліз Терон, Олівія Вайлд, співачки Мадонна, Шер і Кеті Перрі. Мадонна зі сцени вилаяла Трампа і заявила, що збирається підірвати Білий дім.

"У нас недавно були вибори. Чому ці люди не голосували? Зірки роблять тільки гірше. Мирні протести є частиною демократії. Навіть якщо я не згоден, я визнаю право цих людей висловлювати їхні погляди", — написав Трамп на своїй сторінці в соціальній мережі.

200 людей затримали за порушення порядку. У Вашингтоні вони розбивали вітрини й підпалювали автівки. У деяких містах поліція застосувала сльозогінний газ.

У перший день правління Трамп підписав низку указів. Запровадив Національний день патріотизму. Підписав дозвіл Джеймсу Меттісу стати главою Пентагону. Запропонував Сенату на затвердження список кандидатур до своєї адміністрації.

Підписав указ про перші кроки скасування медичної реформи попередника — "Обамакеа".

Напередодні інавгурації призначив свого друга мільярдера Вуді Джонсона послом у Великій Британії. Він є власником косметичної компанії "Джонсон і Джонсон" і нью-йоркської команди з американського футболу.

6 годин понад 100 співробітників Білого дому переносили речі Дональда Трампа зі складу. Він попросив змінити штори кольору цеглини на золотаві й поставити бюст Вінстона Черчілля замість Мартіна Лютера Кінґа. В Овальному кабінеті розстелили килим часів Джорджа Буша.

Перша леді і 10-річний Беррон залишаться у Нью-Йорку до закінчення навчального року.

330 пом'якшень вироків засудженим підписав Обама в останній день свого правління. За два його президентські терміни таких рішень було 1715. Надав право на дострокове звільнення 568 засудженим до довічного ув'язнення. Це більше, ніж дозволили разом 12 попередніх президентів.

Зараз ви читаєте новину «"У нас будуть два прості правила. Купувати американське й наймати американців"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути