Ексклюзивы
четверг, 28 марта 2019 15:55
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Нерозумний сніг

Колись, у дев'яносто шостому, у дворі в мене стояла снігова баба аж до кінця березня. А нинішній березень не такий, снігу не було цілий місяць, думалось, уже й не буде. Уже й мої проліски розцвіли — ще тиждень тому. Аж ось, у середу вдосвіта, він узяв і випав, обліпив дерева, іще й удень ішов — густий, а безслідний. Наробив мокрого холоду надворі й пропав, а в душі посіяв сум'яття — таке, коли не знаєш, що самому собі сказати про те, де ти є зараз.

Мене виручила дівчина на прізвище Скрипка, вона й відповідає своєму прізвищу — смаглява блон­динка, в цьому поєднанні є явна протяжна мелодія. І от я стою й див­люся на той сніг, а вона каже:

— Що, не назимувалися?

Цього вистачило, щоб ненадовго поставити душу на місце. Бо справді, чим хороша зима — в ній час тече тихо й неочевидно, як вода під кригою, отож, доки зимуєш, тобі здається, що життя не таке швидке, як воно є.

Звісно, я Скрипці повірив, бо хотів повірити.

Хоч насправді той снігопад нітрохи не давав назимуватися, і в ньому ховалася ще якась тривожна непроясненість. Він мені щось нагадував про мене. Бо випав спізнившись, невчасно й недоречно — а хіба я не таким був протягом останнього місяця, та й не раз? Так само був щедрим там, де мене не було аж так уже дуже треба й де од мене не зоставалося сліду. Ходив чужими стежками, а зовсім занедбав свої, бо в мене там незробленого так багато, що вже за нього страшно й братися. А на чужих стежках наче й не страшно, бо ти ж тут не господар. Ну, попросили — ти прийшов, допоміг і пішов, наче ж і не гуляв, ну а якщо своє не зробив, так все одно ж ніхто не знає, що ти збирався зробити.

Хоч ці думки невтішні, а вони таки примирили мене з тим пізнім снігом. Так наче не я один нерозумний на світі — а ось ще й снігопад такий самий.

Сейчас вы читаете новость «Нерозумний сніг». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть