Ексклюзивы
четверг, 18 июня 2015 16:13
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Краплі для ока

Є один затишний спогад, якого довго не брався описувати, бо як опишеш — то немовби попрощаєшся, а не хочеться. А діло було так. Якось літом я рубав дрова в селі, тріска одскочила і вдарила в око, сильно, аж перестав бачити. Пішов у ФАП. Завідуюча, добра душа, знала мене, а тільки чим вона поможе? Каже, це треба в райцентр, там є така НН, дуже гарний окуліст, але до неї завжди черга, ось я дам записку, щоб вам довго не стояти. І написала на клаптику від якогось бланка: "НН, подивіться на цього чоловіка!".

Я подався в райцентр. Черга до окуліста — таки довга. Матері з дітьми на руках, одноокі діди й кілька жінок із фінгалами під очима (у всіх одна причина: корова сказилася і вдарила, а що ви хочете, це ж Спасівка, мухи кусючі, зарази!). Спека, серпень. На порозі напис: вхід тільки в бахі­лах. Які бахіли! В кінці коридора голі робітники в кирзових чоботях довбали стіну, скреготів перфоратор і стояла курява. Двері до окуліста одчинені, НН інколи виходить на поріг і окидає поглядом чергу. Вибирає не по порядку, а — кому більше треба, і вона це вирішує сама, першими кличе тих, що з дітьми. Ніхто не протестує. Здається, всім цікаво — кого вибере, бо в самому її виборі є тріумф і незаперечність, як у знаменитій фразі капітана Жеглова: "А теперь — Горбатый!". І сама НН, і всі навколо явно тішилися цим процесом. Я свою записку не показував. НН сама покликала: "Дядьку, не стовбичте там, ви мені портите картину!". Вона була справді чудо. І ­нічого ж особливого не робила, просто дуже впевнено й швидко оглядала кожного і так само швидко знаходила спосіб лікування — хоча ще п'ять хвилин тому, саме отут, серед бідності й безвиході, це здавалося неможливим. А вона знала, уміла знати, що — можливо.

Мене потім питали, які краплі вона виписала. Чесно — не знаю, які.

Сейчас вы читаете новость «Краплі для ока». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

2

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть