Ексклюзивы
четверг, 15 ноября 2018 16:11
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Кавун баби Олі

В середу зранку пішов перший сніг — настільки справжній, що й не вірилося, бо вже років два такого не траплялося. Перші снігопади були короткі, несмілі й малосильні. А цей — густий, лапатий, довгий, і од нього зробилося в світі затишно, бо природа в листопаді нестерпно порожня. А ось цей сніг у ній ворушиться, й вона стає живою, аж очам тепло.

А перед тим поховали бабу Олю. Їй було 90. І якось воно у мене з оцим снігом пов'язалося. Може, через те, що свіжі могили пізньої осені здаються недоречними й незахищеними, а тепер сніг усе це укутав, приховав.

Я на похороні не зміг бути. А от звідкись узялось ясне відчуття, що мені це дозволено, наче якийсь знак був од самої баби: мовляв, нічого, якось другим разом прийдеш, нікуди я не дінуся, ти ж знаєш, де я лежу.

Справді — знаю. Я в тій ділянці нашого кладовища всіх знаю. А от щодо того, що баба мені начебто дозволила не приїхати — це не те, звичайне в подібних випадках самовиправдання, коли сам себе дуриш, і знаєш, що дуриш. Я вже стільки разів у житті себе отак обманював і прикидався перед собою невинним, що добре відаю різницю.

Вона жила через три двори од нас, у хаті, крайній од поля, кудою до нас якраз і приходять снігопади. Баба Оля застала ще той світ, у якому не було мене, і добре знала мою матір, і нам з бабою це здавалось важливим, коли зустрічалися.

Востаннє ми з нею бачилися два місяці тому. Вона тоді вже майже не вставала й не говорила, а от захотіла чимось пригостити. Тут гріх сказати "ні", а обтяжувати людину так само гріх. Добре, що у веранді на столі лежав кавун з їхнього городу. Бачилися. Кавун не вимагає церемоній, от ним ми всі й причастилися, й баба з нами — і швиденько, і заразом пристойно. І тепер, коли в природі поменшало барв, воно згадується: синя веранда й червоно-зелений кавун на столі.

Сейчас вы читаете новость «Кавун баби Олі». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть