Ексклюзивы
четверг, 03 марта 2011 15:57
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

І знову про це

Мабуть, це якась хвороба абощо: панічно боюся позбуватися старих книжок. Коли доводиться це робити, згадую одного давнього знайомого. Він був театральний режисер і колись поставив "Гамлета" — одного з найцікавіших, бачених мною.

Якось іще тоді я зустрів його в "Букіністі" — він здав туди свого повного Пушкіна, добре коментоване довоєнне видання. Казав: навряд чи до кінця життя ще раз перечитаю, а коли так — то нащо він мені? Логіка залізна, а щось у цьому мені дуже не сподобалося. Потім той чоловік покинув театр і став народним цілителем. Може, в цій переміні й нема зв'язку з книжками. Але я боюся стати іншим, ніж є, хай навіть кращим.

Вона його таки, здається, любила

Є ще один добрий приятель, якого люблю слухати, бо він завжди говорить розумні й переконливі речі. Недавно по телефону між нами зайшла мова про рідкісні словники. Він сказав, що існує сайт, де є всякі словники у форматі pdf — як живі, хоч і віртуальні. Читав мені список тих словників. То таки розкіш — і зручніше, ніж тримати на полиці. Я був із цим згоден. Навіть уявив собі цей сайт. Так сильно уявив, що стало сумно. Бо уявилося, що ці книжки можна тільки читати, але не нюхати, гладити палітурки й торкатися сторінок носом і щокою. Найдивовижніше, що той мій приятель сам пише і видає книжки — якраз не віртуальні, розумні й товсті. Люблю, коли він їх мені дарує.

От і ще одного приятеля згадав. Про нього казали, що його небезпечно пускати до чужих бібліотек. Його вже нема на світі. Одна дівчина, у якої з ним був роман, розказувала, що якось запросила його до себе. А в неї бібліотека якраз непогана. І от коли вони вже прощалися на порозі, вона його обняла — так сильно, що за поясом штанів знайшла книжку. Все це розказувалося зі сльозами на очах, бо вона його таки, здається, любила.

Сейчас вы читаете новость «І знову про це». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть