Ексклюзивы
четверг, 07 июля 2011 11:20
Юрій Гримчак
Юрій Гримчак
Экс-народний депутат

Кримінальний список Яценюка — незаконний

Лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк заявив, що піде на вибори зі списком політиків, яких треба притягнути до відповідальності. З точки зору піару така ідея зрозуміла. Але цього не варто робити. Я розумію, що сьогоднішнє беззаконня влади підштовхує опозиційних діячів до того, щоб заздалегідь оголосити: "Іванова чи Петрова ми будемо саджати". Але це неправильно і незаконно. Якщо ми хочемо нормального розвитку держави, питання треба ставити інакше. Потрібно говорити: "Ми, коли виграємо, створимо незалежну судову систему. У нас прокуратура буде виведена із-під контролю однієї людини чи одного інституту влади. Тоді ця незалежна прокуратура проведе перевірку дій людей, які сьогодні при владі".

Якщо ви напишете список заздалегідь – це ще гірше того, що зараз відбувається. У нинішньої влади логіка така: дали команду – людину садять. У разі реалізації задуму Яценюка ми міняємо шило на мило.

Знати і довести – це дві великі різниці

Як можна наперед обвинувачувати у скоєнні кримінального злочину, не маючи на це ні прав, ні можливостей? Один слідчий, який пропрацював в міліції більше, аніж ми прожили років, казав: знати і довести – це дві великі різниці. Дуже часто потім виявляється, що люди все знають, але немає ніяких доказів. Давайте говорити чесно, всі в курсі, що "регіонал" Михайло Чечетов свого часу, будучи головою Фонду держмайна, продав "Криворіжсталь" за чотири мільярди гривень. Потім комбінат націоналізували і продали за 24 мільярди гривень. Різниця по тих грошах - 4 мільярди доларів. Але прокуратура говорить, що сьогодні доказів немає.

Більшовики колись вийшли і сказали: у нас є класовий ворог, апріорі його треба розстріляти. До чого це призвело? Я свого часу читав спогади про Кронштадт 1917 року. Іде офіцер в чистих черевиках – до нього питань немає. Іде інтелігент в окулярах – його тут же вбивають. Тоді за якимись ознаками, які не мають визначального значення, розстрілювали людей.

Припустимо, у 2012 році Яценюк із своєю партією проходить до парламенту, бере 280 голосів. Але у нас залишається президент. Нинішній Генпрокурор іде у відставку. Президент вносить нову кандидатуру, яку має затвердити парламент. Він приходить, Арсеній Петрович дістає список і говорить: "Ми за Вас проголосуємо, якщо ці люди будуть сидіти". Так виходить? Це та ж система, яку використовує нинішня влада, тільки з іншого боку. Так не має бути.

Скоріше можна погодитися із постановкою питання про проведення люстрації. В такому разі по якихось формальних ознаках, наприклад, по тому, що люди брали участь у діяльності владних органів в певний період, вони повинні бути відсторонені.

Сейчас вы читаете новость «Кримінальний список Яценюка — незаконний». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть