Ексклюзивы
воскресенье, 25 декабря 2011 14:30
Володимир Лановий
Володимир Лановий
Екс-міністр економіки, президент Центру ринкових реформ

Нацбанк не втримає курс гривні у 2012-му

Зростання економіки України останні два роки сповільнюється. Загальмовується, насамперед, динаміка промислового виробництва. У перші місяці нинішнього року воно зростало на 8 відсотків, а в останні — на 3. Ця тенденція продовжиться.

Нинішня влада перерозподіляє фінансових потоків на користь централізованих програм і державних капіталовкладень. Натомість приватний сектор економіки позбавляється грошових ресурсів, зокрема, кредитних. Зростання ВВП буде менше 3%.

Якщо ж взяти до уваги, що показники інфляції уряд постійно занижує, то в економіці, зокрема, промвиробництві, буде стагнація. Невелике зростання відбудеться, в основному, за рахунок будівельних об'єктів до Євро-2012 та вдалого врожаю нинішнього року, який дає ресурси для продажу, переробки, транспортування.

Погіршиться ситуація з державними фінансами. Уряд стає все більшим боржником. Уже четвертий рік поспіль бюджет матиме великий дефіцит, який погашається за рахунок зовнішніх і внутрішніх кредитів. Вони перевищили усі розумні межі. Надходить ситуація, коли не можна буде їх отримати, якщо не закривати старі борги чи виплачувати відсотки. Нинішнього року на це пішло майже 30% бюджету. Наступного буде ще більше.

Значить, уряд зменшуватиме частки інших виплат. Дефолт по внутрішніх виплатах буде ще більшим і чутливішим для суспільства. Держава скорочуватиме соціальні виплати, затримуватиме зарплати і пенсії, відкладатиме на потім допомоги по народженню, самотнім матерям.

Через це матимемо загострення соціально-політичної ситуації. Це впливатиме на рейтинги України, довіру інвесторів, кредиторів, страховиків. Продовжиться зростання процентних ставок по кредитах у комерційних банках та інші спекулятивні операції. Банки відмовлятимуться кредитувати промисловість. Триватиме недовіра до курсу гривні. Валюту мало хто буде продавати.

Зараз у банках на рахунках і в резервах $9 млрд. Уряд почав пред'являти облігації для отримання валютних кредитів: хоче знайти валюту всередині країни. Вона є, але громадяни щомісяця викупляють у банків мільярд доларів. Будуть скуповувати далі та ховати у свої загашники. Тож валюти для уряду у банків вистачить на 2-3 місяці. Нацбанку не вистачить ресурсів, щоб втримати курс гривні, ймовірне різке знецінення. Це впливатиме на відсотки по кредитах. Офіційна інфляція у нас нібито невелика, але кредитні ставки — 30-40%.

Таке економіка витримати не може. Отже, в наступному році матимемо вкрай негативні наслідки урядової політики останніх двох років. І уряд не бачить вірного шляху, який би вивів країну з глухого кута. У його планах, програмах і бюджеті-2012 нема ні певності, ні конструктивності.

Сейчас вы читаете новость «Нацбанк не втримає курс гривні у 2012-му». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

16

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть