Ексклюзивы
суббота, 20 апреля 2013 14:04
Владимир Горбач
Владимир Горбач
политический аналитик Института Евро-Атлантического сотрудничества

ЄС дав Україні зелене світло. Далі усе залежить від політичної волі нашого керівництва

Президент України Віктор Янукович підписав закон України "Про ратифікацію Угоди між Україною та Європейським Союзом про внесення змін до Угоди між Україною та Європейським Співтовариством про спрощення оформлення віз".

Представники країн Євросоюзу приїхали в Україну 17 квітня з тим, щоб оцінити ситуацію в країні перед підписанням угоди про асоціацію, наступного дня Європарламент ратифікував оновлену угоду про візові спрощення.

Як відомо, дата саміту Україні-ЄС наразі не визначена. Представництво ЄС підтвердило, що саміт відбудеться на початку 2013 року. В Європейських ЗМІ визначили, що чотири країни-члени ЄС заявляють, що готові підписати угоду про асоціацію з Україною під час саміту Східного партнерства восени 2013 року у Вільнюсі.

Оновлену угоду про візові спрощення оцінюю позитивно, тому що це хоч невеличке, але покращення для окремих категорій громадян, які планують поїхати закордон і часто там бувають. Це не величезне досягнення, це не є надзвичайна подія в українсько-європейських відносинах, але це маленький крок вперед на шляху, який називається європейською інтеграцією.

Хоча це рекомендація, але й один із етапів імплементації цього рішення. Рішення, за яке вчора Європарламент голосував, буде фактично обов'язковим для Європейської Ради та Європейської комісії. Тому варто очікувати подальших візових пільг.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Власть и оппозиция заинтересованы в движении в Европу

Важливо те, що багаторазові візи будуть видаватися не до одного чи до п'яти років, як раніше було сфурмульовано, а від одного: тобто не менше одного року, і не менше п'яти. Раніше можна було трактувати до "одного року" – як один місяць, чи два, а зараз буде на один рік. Це є виправлення технічного характеру.

Нещодавно європарламентар Ельмар Брок сказав, що поведінка України була неприйнятною. В загальному підході поведінка української держави та її керівництва до стосунків із Заходом дійсно не прийнятна, тому що лунають обіцянки, і неодноразово. Наприклад, що будуть враховані рекомендації, а насправді це не відповідає дійсності. Тобто реальні дії протилежні. Така поведінка буде дратувати.

ЄС нічого нового не придумає. Вони назвали свої умови ще на саміті в Брюсселі. На ці умови погодилась українська держава, яка сама для себе склала план дій, аби ці умови задовольнити. У ЄС зараз можуть реагувати на події в Україні. Ця реакція відповідатиме тому, що відбуватиметься.

На сьогоднішній день – все залежить від України, бо всі умови сформульовані, всі терміни названі, всі рамки перераховані. Тому всі чекають діяльності, якої нема. Звідси і виникають сумніви у спроможності та результатах.

Те, що були прийняті два законопроекти щодо євроінтеграції, можуть сприйняти позитивно. Проте, вони більше стосуються діалогу щодо візового режиму. Для української влади абсолютно посильно до середини травня прийняти чисто формально решту необхідних законодавчих змін, яких від них чекають. Проблема лише в політичній волі керівництва держави.

Сейчас вы читаете новость «ЄС дав Україні зелене світло. Далі усе залежить від політичної волі нашого керівництва». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть