Ексклюзивы
вторник, 22 апреля 2014 10:48
Володимир Бондаренко
Володимир Бондаренко
Керівник Інституту політичних та соціологічних досліджень ім. Т.Г. Шевченка

Доля Росії вирішується в Україні

Держдума Росії ухвалила в першому читанні законопроект по реформі місцевого самоврядування, що передбачає відміну прямих виборів мерів і загальноміських депутатів в крупних містах. Реформа торкнеться 67 міст, 56 з яких — центри регіонів. У них населення обиратиме лише депутатів районних рад, які будуть вибирати мерів.

Це означає, що у Росії, як і в інших країнах СНД, простір свободи вибору для громадян дедалі зменшується. Путін, Лукашенко, Назарбаєв фактично стали пожиттєвими президентами. У Росії нещодавно пройшли вибори мера Москви. Опозиційний кандидат Олексій Навальний несподівано для влади набрав високий відсоток голосів, наблизившись до провладного висуванця Сергія Собяніна. І це попри шалений адмінресурс. Кремль зрозумів: якщо прямі вибори мерів не відмінити, то незабаром у Москві, Петербурзі та інших великих містах можуть перемогти опозиціонери.

Раніше такі вибори не проводили Татарстані, Башкирії на деяких інших республіках. Але це пояснювали національними особливостями. Тепер демократичну вивіску зняли з усієї Росії, а країна скочується до тоталітаризму. У ній для громадян не лишилося ні свободи слова, ні свободи вибору.

Спротиву цій законодавчій ініціативі не буде. Президент Володимир Путін створив міцну вертикаль влади, має конституційну більшість у Думі. Приручив усіх олігархів, фактично зачистив опозиційні партії. До того ж ціни на нафту у світі тримаються на досить високому рівні, країна має потужний фінансовий потенціал. Звичайно, невдоволення росіян режимом потроху зріє і колись закінчиться бунтом — безглуздим і нещадним. Але наразі передумов до нього нема.

Путін чудово розуміє, що доля Росії вирішується в Україні. Якщо нам вдасться інтергуватися в Євросоюз, усі росіяни побачать переваги європейської моделі розвитку. Польща за кілька років стала модерновою країною з чудовою інфраструктурою та високим рівнем життя населення. Якщо наша держава піде по цьому шляху, то для росіян це стане найпереконливішим прикладом, адже кожен третій має родичів в Україні. Тому Кремль і пробує задавити братню країну, народ якої кинув виклик деспотизму.

Сейчас вы читаете новость «Доля Росії вирішується в Україні». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть