Ексклюзивы
вторник, 28 января 2014 12:54
ВИктор Шевчук
ВИктор Шевчук
Львовский политолог, экономист. Доктор экономических наук, профессор.

"Украина - на пороге экономического кризиса библейского масштаба"

Головна причина нинішніх труднощів – це повне банкрутство економічної політики уряду "професіоналів" та "господарників", перші ознаки якого почали з'являтися ще влітку-восени 2012 року. Вітчизняний ВВП знижується четвертий квартал поспіль, попри відновлення світових ринків та рекордний урожай (принаймні, ситуація за кордоном набагато краща, ніж у кризовому 2009 році), зовнішній борг сягає 80 відсотків від ВВП, валютні резерви на 20 відсотків нижчі від значень кризового 2009 року, втрачено доступ до світових фінансових ринків, неконтрольовано зростає дефіцит бюджету.

Позичених у Росії 3 мільярди доларів вистачило ненадовго. Вже до кінця січня цього року треба заплатити тим же росіянам 2,9 мільярди доларів за газ. Якщо так піде далі, то решти з 12 мільярди доларів обіцяної "братньої" позики вистачить максимум до літа.

Україна – на порозі економічної кризи біблійного масштабу. Замість рішучого секвестру бюджету на 5-6 відсотків, профілактичної девальвації гривні до 9,0-9,5 за долар та відходу від політики "закручування гайок" в реальному та суспільно-політичному секторах, якого вимагають жорсткі реалії передкризового стану, уряд та нацбанк далі "тримають фасон". З країни масово "втікає" капітал (з останнього відомо, що "зробили ноги" італійці з "Правексу", заплативши 70 мільйонів доларів відступного Дмитру Фірташу, хоча під час придбання цієї установи було заплачено понад 600 мільйонів доларів Леоніду Черновецькому. Отже, як видно, заробити не вдалося). А більш-менш притомні громадяни не мають іншого вибору, ніж запасатися валютною готівкою, поки це ще можливо.

Звичайно, можна тішитися тим, що вдається заробити на високій доходності банківських депозитів, як це роблять окремі штатні оптимісти, але насправді все це нагадує старий анекдот про Шерлока Холмса і доктора Ватсона. Якось прокидаються обоє посеред ночі, а над головою – зоряне небо. Доктор Ватсон: "Яка краса!". Шерлок Холмс: "Дурню, у нас вкрали намет!".

Сейчас вы читаете новость «"Украина - на пороге экономического кризиса библейского масштаба"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть