Ексклюзивы
четверг, 23 октября 2014 12:26
ВИктор Шевчук
ВИктор Шевчук
Львовский политолог, экономист. Доктор экономических наук, профессор.

Пора звикати до нижчої кімнатної температури

Зростання цін не може не хвилювати, але не варто драматизувати. На початку 1990-х було набагато гірше, хіба що не стріляли з важкої зброї. Враховуючи масову практику встановлення цін у доларовому еквіваленті, інфляція має потенціал прискорення до 25-30 відсотків річних. Часи настали не найкращі для того, хто звик до щоденної кави за 15 гривень в людному місці. У сімейному бюджеті при правильному підході до витрат можна триматися.

Тішуся, що стрімко впали ціни на нерухомість – до рівня 2006 року. Чергова девальвація гривні нарешті зупинила гендлярів-забудовників, які фантастично заробляли на довірливих співгромадянах, які "вкладали" кошти. Стало легше купити житло. Потенційно це знижує кошти робочої сили, що повинно збільшити попит на робочу силу. А далі пішло-поїхало: більше робочих місць, вище споживання, кращі умови для прибуткової діяльності, ще більше робочих місць, ще вище споживання і так далі.
Найлегше порівняти наші ціни з польськими. Вони ближче. Середня зарплата – 3500 злотих (це приблизно 14000 гривень). Оплата комунальних послуг – в середньому 230 злотих на одного члена сім'ї. Тобто сім'я з 4-х чоловік платить 900 злотих, а це майже 4000 гривень. Проїзд у транспорті: 20 хвилин – 2,8 злотих, 40 хвилин – 3,8 злотих. Проїздний на місяць коштує дешевше – 80 злотих. Пляшка Кока-Коли (2 літра) – 3,5 злотих, кілограм шинки – 40 злотих, пачка масла (200 грам) – 4 злотих (польського виробництва), 6,5 злотих (ірландського виробництва), сир – від 20 до 35 злотих, французький "Рокфор" - 140 злотих за кілограм. Парфуми Salvatore Ferragamo – 280-360 злотих, парфуми Hugo Boss – 240-320 злотих. Костюм Hugo Boss – 1800 злотих, светер Hugo Boss – 560 злотих, сорочка Hugo Boss – 400 злотих, сорочка Tommy Hillfiger- 320 злотих, джинси Levi's 551 – 360 злотих.

Які ціни виправдані у нас, а які ні? На продукти харчування ціни більш-менш відповідають закордонним (польським), хоча, кажуть, в Іспанії дешевше. Польський бензин дорожчий (5,2 злотих за літр), але автомобілі дорожчі на 20-30 відсотків в Україні – це досить дивно, якщо взяти до уваги співвідношення автомобілів преміум-класу на українських і польських дорогах (приблизно 4:1).
Так само важко пояснити дорожнечу вітчизняних ліків. Приміром, протиалергічний засіб Izotek коштує 109 злотих, а в Україні його чомусь "цінять" у щонайменше 1100 гривень. Забагато заробляють вітчизняні екскулапи. А потім нарікають, що пацієнтів немає. Найдешевша польська стрижка – 40 злотих. Підозрюю, що в Україні дешевше.

Ціну на природний газ краще не порівнювати. У Польщі 1000 кубометрів коштує близько 2000 тисяч злотих. Тепло є дорогим, але зате є стимули для звикання до 16-18 градусів кімнатної температури. Це зберігає кошти і, кажуть, омолоджує. Нам же треба вчитися звикати і до нижчих температур.

 

Сейчас вы читаете новость «Пора звикати до нижчої кімнатної температури». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть