Ексклюзивы
понедельник, 28 февраля 2011 17:44
Микола Рябчук
Микола Рябчук
Микола Рябчук

Нічний фотограф

Якщо прокинутися близько третьої ночі, за вікном можна побачити цілком інше місто. Власне, я бачу містечко — площу зі складеними на зиму кафешантанними столиками, річку, замерзлу над старою млиновою греблею і розмерзлу внизу, під водоспадом, темний ґотичний костьол на тлі беззоряного неба, примарливе світло засніжених ліхтарів і кольорові гірлянди над набережною, так і не прибрані від різдвяних свят.

У цей час на площі нема ні душі, тож невідомо, чи вона справді існує, чи тільки сниться. І в цьому сні раптом з'являється чоловік, який неквапно ходить по площі і робить знімки — з різних місць і в різних ракурсах. Як на аматора він занадто ретельний. Як на професіонала — недостатньо озброєний. Для нічних знімків потрібна велика часова витримка, зафіксована камера, надійний штатив.

Проблема в умінні придивитися до буденних дрібниць, здивуватися

Я згадую аматорську виставку у стокгольмському Fotografiska museet. Кілька тисяч робіт, частково — на стінах, переважно — на великих екранах, перед якими треба вмощуватися на стільчику й оглядати їх, як кіно. То була виставка про Стокгольм, зроблена самими стокгольмцями — на конкурс місцевого тижневика. Там було все — люди, голуби, коти і собаки, поїзди, химерні вигини віадуків, краплі роси на листках, дерева в тумані, фіорди, клапті газет у калюжах, арабське весілля, боснійський похорон.

Я подумав, що неможливо уявити такої виставки в Києві, і то зовсім не тому, що в нас немає добрих фотографів. Якраз є. І не тому, що якісна техніка куди доступніша пересічним шведам, ніж українцям.

Проблема в іншому: в умінні спинитися, роззирнутись, придивитися до буденних дрібниць, здивуватися. Більшість із нас здатна зробити це хіба що о третій ночі, коли вже занадто темно й запізно.

Сейчас вы читаете новость «Нічний фотограф». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

12

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть