Ексклюзивы
понедельник, 15 октября 2007 08:44

Тимошенко и блок Ющенко разделили сферы ответственности

Попри запевнення Юлії Тимошенко, що вони ще не починали ділити портфелі, насправді БЮТ і "Наша Україна – Народна самооборона" закінчили перший етап розпаювання сфер відповідальності в новій владі, пише Українська правда.

Переможці виборів розписали на двох квоти урядових крісел. Ділили без урахування блоку Литвина.

Очевидно, розрахунок робився на те, що, в разі повернення з відпустки та приєднання до коаліції, екс-спікер претендуватиме не на міністерські посади, а, наприклад, запропонує своїх людей на місця губернаторів чи керівників другорядних органів центральної влади.

В ході багатогодинних переговорів у різних складах визначено, що Тимошенко відповідатиме за економічний та паливно-енергетичний сектори уряду, тоді як блок Ющенка – за силовий і гуманітарний.

Раніше БЮТ планував висунути Олександра Турчинова на міністерство внутрішніх справ, однак президент поставив ультиматум – силовики мають бути в його вертикалі. Тимошенко погодилася і здійснила розмін: БЮТ замість МВС отримає не менш цікаве Міністерство транспорту та зв"язку.

Блок Тимошенко і "Наша Україна – Народна самооборона" будуть мати паритетне представництво в уряді – по 12 посад. Цей же принцип закладений і в розподіл заступників Тимошенко – як стало відомо "Українській правді", БЮТ і НУНС будуть мати по два віце-прем"єри.

Квота Блоку Тимошенко: економічний, паливно-енергетичний сектори

Імовірно, що в уряді Тимошенко, якщо він справді буде сформований, збережеться схема, яка діє в Кабміні Януковича: перший віце-прем"єр буде міністром фінансів.

У випадку застосування такого принципу претендентом на посаду першого заступника Тимошенко і водночас міністра фінансів є Олександр Турчинов.

При цьому Блок Тимошенко намагається отримати гарантії, що Мінфін збереже в своєму підпорядкуванні Державну податкову адміністрацію, Державну митну службу та Фонд держмайна – як органи, що забезпечують наповнення бюджету.

Також традиційно у зв"язці з Міністерством фінансів діє головне Контрольно-ревізійне управління.

За сценарієм, якщо Турчинов очолюватиме Мінфін, то Віктор Пинзеник є вірогідним претендентом на Міністерство економіки.

Якщо ж перший віце-прем"єр не суміщатиме посаду з роботою міністра фінансів, то Пинзеник є головним кандидатом на Мінфін. Тимошенко з ним було комфортно працювати в уряді 2005 року.

У свою чергу, Пинзенику-міністру фінансів зручно мати поруч свого давнього соратника Сергія Терьохіна в якості міністра економіки.

Другий віце-прем"єр у квоті Тимошенко відповідатиме за паливно-енергетичний комплекс або сільське господарство.

Якщо буде вирішено закріпити віце-прем"єра за ПЕК, то найбільш вірогідним претендентом на цей портфель є Віталій Гайдук, який послідовно бореться з ненависною для Тимошенко компанією "РосУкрЕнерго".

Якщо ж віце-прем"єр буде відповідати за село, то цю посаду може обійняти Іван Кириленко – давній наставник Тимошенко ще з часів роботи у Павла Лазаренка. Кириленко за квотою партії "Батьківщина" був міністром АПК в уряді Ющенка, а в Кабміні Януковича він навіть став його заступником з цим же профілем відповідальності.

Загалом до квоти Тимошенко відносяться:


Прем"єр-міністр

Перший віце-прем"єр

Віце-прем"єр з питань ПЕК або АПК

Міністерство аграрної політики України

Міністерство вугільної промисловості України

Міністерство економіки України

Міністерство палива та енергетики України

Міністерство промислової політики України

Міністерство транспорту та зв"язку України

Міністерство фінансів України

Міністерство з питань регіонального розвитку та будівництва

Міністр Кабінету міністрів

Сумарно 12 посад

У Тимошенко є щонайменше два претенденти на транспортне міністерство – Микола Ковзель, сусід лідерки БЮТ по дачі – а в минулому керівник компанії "Інтертранс", створеної за часів Георгія Кірпи.

Друге прізвище, яке доводилося чути в контексті Мінтрансу – Таріел Васадзе. Однак ця кандидатура менш вірогідна з огляду на побудову великої бізнес-корпорації, чим зараз зайнятий власник Запорізького автозаводу.

Можливим претендентом на міністра палива та енергетики є Юрій Продан – він став заступником секретаря Радбезу разом з приходом у цю структуру Олександра Турчинова.

Крім того, Продан послідовно виступав проти схеми переходу "Дніпроенерго" під контроль Ріната Ахметова, чим був солідарний з лідеркою БЮТ.

Водночас існують чутки, що Мінвугілля можуть ліквідувати в новому уряді, знову приєднавши до Мінпаливенерго.

У разі, якщо Тимошенко стане прем"єром, то можливим є повернення на свою стару посаду Петра Крупка, який в 2005 був міністром Кабінету міністрів, тобто очолював секретаріат уряду.

На останніх виборах Крупко був представником Тимошенко в Центрвиборчкомі.

Квота НУНС: силовий блок і гуманітарний

Якщо принцип розподілу посад збережеться, а лідер БЮТ справді заїде до кабінету Януковича, то президентський блок матиме два портфелі віце-прем"єрів.

Функцію заступника глави уряду з питань силових відомств одночасно з кріслом міністра внутрішніх справ суміщатиме Юрій Луценко.

Як відомо, посаду силового віце започаткував Янукович для боротьби з силовиками Ющенка – спочатку на цьому місці побував Радченко, потім – Кузьмук. Помаранчеві це кадрове нововведення критикували, але зараз самі готові залишити його в силі.

Однак, можливо, якщо Луценко висунеться в мери Києва, то в уряді виникне відразу дві вакансії.

Віце-прем"єр з гуманітарних питань, найпевніше, стане губернатор Житомирщини Юрій Павленко.

До квоти "Нашої України – Народної самооборони" відносяться:

Віце-прем"єр з питань силового блоку

Віце-прем"єр з гуманітарних питань

Міністерство внутрішніх справ України

Міністерство культури і туризму України

Міністерство освіти і науки України

Міністерство охорони здоров"я України

Міністерство працi та соцiальної полiтики України

Міністерство з питань надзвичайних ситуацій

Міністерство у справах сім"ї, молоді та спорту

Міністерство юстиції України

Міністерство з питань житлово-комунального господарства України

Міністерство екології

Загалом 12 посад

Другим за потужністю після Міністерства внутрішніх справ в квоті НУНС є Мінюст. Називають кілька претендентів на посаду головного юриста, в тому числі й Романа Зварича, і Миколи Катеринчука.

Однак станом на кінець тижня найвищими шансами очолити Міністерство юстиції володів Микола Оніщук, керівник профільного департаменту в штабі НУНС.

На Міністерство молоді та спорту висунутий Ілля Шевляк – представник "Пори", Міністерство з питань житлово-комунального господарства може очолити екс-мер Львова Василь Куйбіда.

Можливе також повернення Давида Жванії на Міністерство з надзвичайних ситуацій. Як альтернативний варіант для Жванії є посада голови Антимонопольного комітету.

Претендентом на Мінохорони здоров"я називають Миколу Поліщука.

По іншим міністерствам ситуація є не зовсім зрозумілою, оскільки, на відміну від БЮТ, в "Нашій Україні" два центри ухвалення рішень з кадрових питань – секретаріат президента і політрада блоку.

Також є вірогідним, що міністрами від НУНС стануть ті, хто не балотувався або не потрапив до парламенту, але є давно знаними у помаранчевому середовищі.

Квота президента України

Віктор Ющенко, очевидно, продовжить мандат перебування на посаді для міністра оборони Анатолія Гриценка.

Водночас є інтрига з Арсенієм Яценюком – хоча б тому, що повернутися на своє місце в МЗС хоче Борис Тарасюк.

Тому для Яценюка, поруч з роботою на посаді міністра закордонних справ, називають й інший варіант – крісло глави Національного банку України.

З таким поворотом не згодний Петро Порошенко, який отримав обіцянку і від Ющенка, і від Тимошенко, що після виборів його підтримають на НБУ.

Втім, обрання нового глави Нацбанку відбудеться уже після затвердження уряду. Тоді принаймні стане зрозумілим, як дотримаються слова лідери БЮТ і "Нашої України" не стосовно третіх осіб, а хоча б у відносинах між собою.


Віктор Чивокуня, Українська правда.

Сейчас вы читаете новость «Тимошенко и блок Ющенко разделили сферы ответственности». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи